×

Zdravstvo moramo gledati kao investiciju, a ne trošak

26.06.2020

Zastupnik Tomislav Sokol sudjelovao je na virtualnoj konferenciji Interesne skupine za jednak pristup zdravstvenim uslugama (Interest Group on Equitable Access) gdje je jedan od predsjedatelja. Ovo interesno udruženje za cilj ima predlaganje potrebne legislative kao podrška pravovremenom odgovoru Europske unije na izazove s kojima se susreće po pitanju zdravstva i jednakom pristupu zdravstvenim uslugama, posebice tijekom ove krize izazvane koronavirusom.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je danas na virtualnoj konferenciji Interesne skupine za jednak pristup zdravstvenim uslugama (Interest Group on Equitable Access) gdje je jedan od predsjedatelja. Ovo interesno udruženje za cilj ima predlaganje potrebne legislative kao podrška pravovremenom odgovoru Europske unije na izazove s kojima se susreće po pitanju zdravstva i jednakom pristupu zdravstvenim uslugama, posebice tijekom ove krize izazvane koronavirusom.

Na konferenciji se razgovaralo o problematici cijelog zdravstvenog sustava koja je izašla na vidjelo tijekom trenutne pandemije i prouzročila najveću krizu na europskom tlu još od Drugog svjetskog rata. U svom izlaganju zastupnik je spomenuo i konkretne probleme koji se pojavljuju u južnoj i istočnoj Europi - U slabije razvijenim zemljama Europske unije poput Hrvatske, stvaran problem s kojim se naš zdravstveni sustav susreće je manjak zdravstvenih radnika koji bolje uvjete ostvaruju u drugim državama članicama ili čak i izvan EU. Također, raste broj izravnih plaćanja pacijenata za tretmane što je direktan udar na budžete građana, a i dalje nedostaje sredstava. Moramo hitno ponuditi rješenje kako bi rasteretili svoje sugrađane i osigurali održivost financiranja zdravstvenih sustava - u svom izlaganju započeo je Sokol pohvalivši namjeru Komisije koja je najavila značajno povećanje budžeta za zdravstvo u sklopu novog Višegodišnjeg financijskog okvira.

EPP grupaciji je jedno od predizbornih obećanja bilo staviti zdravstvo visoko na listu prioriteta. Odlučili smo se uhvatiti u koštac s trenutnom nejednakošću u zdravstvu i napraviti konkretne korake kojima ćemo izjednačiti i unaprijediti zdravstvene usluge na razini cijele Europske unije. Suočavamo se s mnogim izazovima i problemima, ali to ništa nije nerješivo. Zdravstvo se mora gledati kao investicija, a ne trošak- za kraj je izjavio Sokol.