×

Tomislav Sokol: Rekli smo 'NE' planiranom kvarenju proizvoda

09.11.2020

Na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) zastupnici u Europskom parlamentu danas su usvojili Mišljenje o Akcijskom planu za kružno gospodarstvo kojeg je Europska komisija predložila kako bi učinila europsko gospodarstvo održivim i konkurentnim, a time i ispunila ciljeve iz Europskog zelenog plana.

Očekuje se da će se u sljedećih četrdeset godina globalna potrošnja materijala kao što su biomasa, fosilna goriva, metali i minerali udvostručiti, a godišnja proizvodnja otpada povećati za 70 % do 2050. K tome, očekuje se i da će se potrošnja plastike udvostručiti u sljedećih 20 godina.

Kružno gospodarstvo nije moguće postići bez snažne i promišljene potrošačke politike. To je snažna poruka koju smo danas poslali Europskoj komisiji donošenjem ovog Mišljenja. Velik broj proizvoda prebrzo se kvari i ne može se jednostavno ponovno upotrijebiti, popraviti ili reciklirati, a mnogi su i proizvedeni samo za jednokratnu upotrebu. Zato smo u Mišljenju ponovili svoje zahtjeve u pogledu promicanja duljeg životnog vijeka proizvoda. Potrošači nam se kontinuirano javljaju sa sumnjom da su proizvodi programirani da traju kraće. Istraživanja pokazuju da prosječan pametni telefon traje između godinu i dvije dana, a imamo i primjer da je jedan proizvođač mobilnih uređaja u Italiji kažnjen zbog namjernog usporavanja rada mobilnih telefona - ističe doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je i sam u okviru Europske pučke stranke aktivno radio na ovom Mišljenju te dodaje da je namjerno osmišljavanje i ugrađivanje mehanizama u proizvode kako bi im se skratio vijek trajanja neprihvatljivo. Zato smo se založili da se postojeća Direktiva o nepoštenoj trgovačkoj praksi razmotri kao instrument kojim će se planirano zastarijevanje proizvoda apsolutno zabraniti.

Zastupnici u Europskom parlamentu također su glasali i o pravilima koja se odnose na pravo na popravak. Kako objašnjava Sokol, radi se o tome da će potrošačima već prilikom kupnje proizvoda morati biti dostupne informacije o očekivanom razdoblju trajanja proizvoda. Također, potrošačima će biti zajamčeno da će na tržištu biti dostupni zamjenski dijelovi potrebni za popravak proizvoda kao i minimalno razdoblje u kojem će im se ti zamjenski dijelovi morati isporučiti. U Mišljenju je spomenut i uspjeh kojeg su zastupnici postigli izglasavanjem Rezolucije o uvođenju jedinstvenog punjača za mobilne telefone i slične uređaje.

Dodajmo ovome i da je na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Tomislav Sokol istaknuo važnost solidarnosti za slobodno kretanje robe i opskrbu europskog tržišta s potrebnom medicinskom opremom.

Početkom prvog vala pandemije, u ožujku ove godine, neke države članice zabranile su izvoz zaštitne medicinske opreme čime su doveli u pitanje funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Sada kada je drugi val pandemije uznapredovao u čitavoj Europi, ukazao sam na potrebu za solidarnim i koordiniranim djelovanjem država članica u borbi protiv virusa - zaključuje Sokol.