×

Gotovo trećinu prijavljenih nesigurnih proizvoda u EU čine dječje igračke

16.02.2022

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je rasprava o sigurnosti igračaka na jedinstvenom tržištu u kojoj je sudjelovao i zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO). Govoreći o sigurnosti igračaka Sokol se u plenarnom govoru snažno založio za bolju zaštitu djece od nesigurnih igračaka naglasivši da kad je u pitanju sigurnost djece, Europska unija nije i neće pristajati na kompromise.

'Premda su europska pravila o sigurnosti igračaka među najstrožima u svijetu, činjenica je da nesigurne igračke i dalje cirkuliraju na jedinstvenom europskom tržištu. Da je tome tako svjedoči i činjenica da su prema zadnjim informacijama u evidenciji brze dojave opasnih neprehrambenih proizvoda igračke bile najčešće prijavljivani proizvod, s čak 27 posto svih prijava. Zato moramo poboljšati pravila o sigurnosti dječjih igračaka, a posebno onih koje se u Europsku uniju uvoze iz trećih država. Upravo je internet mjesto na kojem nepošteni trgovci potrošačima često nude nesigurne igračke. Aktom o digitalnim uslugama, na kojem je Parlament angažiran, propisat ćemo pravila koja će jamčiti sigurnu kupovinu u digitalnom okruženju. Osim toga, u okviru revizije Direktive o sigurnosti igračaka, potrebno je ukinuti dobno razlikovanja za uporabu kemikalija. Zabrinjavaju, naime, informacije o tome da neki proizvođači namjerno pogrešno tvrde da je igračka namijenjena djeci starijoj od 36 mjeseci samo da bi izbjegli poštivanje strožih graničnih vrijednosti kemikalija za djecu mlađu od 36 mjeseci. Zato je važno da Europska komisija što prije detaljno ispita ovakve navode i prakse na tržištu te u skladu s nalazima predloži izmjene relevantnog zakonodavstva.' - istaknuo je Sokol.

Podsjetimo, rasprava o tekstu Izvješća o provedbi Direktive o sigurnosti igračaka uslijedila je nakon što je koncem prošle godine ono izglasano u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO). Izvješće poziva na reviziju Direktive o sigurnosti igračaka s ciljem osiguravanja visoke razine zaštite djece diljem EU i jamčenja slobodnog kretanja igračaka na jedinstvenom tržištu.