×

Uvođenje jedinstvenog punjača - pobjeda koju smo ostvarili za sve europske potrošače

23.09.2021

Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i supotpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču Europskog parlamenta, doc. dr. sc. Tomislav Sokol pozdravio je današnji prijedlog za reviziju Direktive o radijskoj opremi koju je Europska komisija uputila u zakonodavni postupak, a kojom se uvodi jedinstveni punjač za sve pametne telefone.

'Kao jedan od začetnika inicijative o uvođenju jedinstvenog punjača za mobilne uređaje i jedini hrvatski zastupnik u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koji je supotpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču iz 2020., pozdravljam zakonodavan prijedlog kojim se uvodi jedinstveni punjač. Revizijom Direktive o radijskoj opremi USB-C postat će standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre. Osim toga, potrošači će moći kupiti novi elektronički uređaj bez novog punjača. Tako će se spriječiti nepotrebno gomilanje elektroničkog otpada. Europska komisija procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje.' - kazao je Sokol i istaknuo da je prema procjenama Komisije u Europskoj uniji 2020. prodano otprilike 420 milijuna mobilnih telefona i drugih prijenosnih elektroničkih uređaja.

'Također, treba istaknuti da Komisija procjenjuje da potrošači u prosjeku imaju tri punjača za mobilne telefone, od kojih redovito upotrebljavaju dva. Unatoč tome, 38 % potrošača izjavilo je da su barem jedanput imali problem da nisu mogli puniti svoj mobitel jer dostupni punjači nisu bili kompatibilni. Uvođenje jedinstvenog punjača osim s ekološkog, važno je i s financijskog aspekta. Proizvođači elektroničke opreme cijelo desetljeće odupirali su se uvođenju jedinstvenog punjača, a danas s ponosom mogu reći da smo ostvarili pobjedu za sve europske potrošače.' - zaključio je Sokol.