×

Revizijom pravila na razini Unije olakšat ćemo najam teretnih vozila i odgovoriti na stvarne potrebe prijevoznika

04.04.2022

U sklopu rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu na temu korištenja vozila unajmljenih bez vozača za cestovni prijevoz tereta, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol istaknuo je da će se novim pravnim okvirom ostvariti ravnopravni uvjeti i pravedno tržišno natjecanje za poduzeća koja se u EU bave najmom i prijevozom.

„Postojeća pravila na razini Unije o korištenju vozila unajmljenih bez vozača primjenjuju se već 30 godina bez izmjena te ih je potrebno revidirati da bi se zadovoljile sadašnje, ali i buduće potrebe u sektoru cestovnog prijevoza“ – rekao je zastupnik Sokol.

„Aktualnom Direktivom pruža se minimalna razina otvorenosti tržišta za korištenje takvih vozila jer su njome zapravo obuhvaćene zastarjele pravne odredbe koje odražavaju nekadašnje potrebe ovog sektora. U skladu s postojećom Direktivom, pravila među državama članicama se razlikuju, što dovodi do brojnih ograničenja i nesigurnosti te se ograničava uporaba teretnih vozila unajmljenih u državi članici koja nije država članica poslovnog nastana poduzeća koje unajmljuje vozilo“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

„Stoga pozdravljam što će se navedeno zakonodavstvo, nakon 5 godina međuinstitucijskih pregovora, konačno revidirati. Novo zakonodavstvo je nužno da bi se odgovorilo na stvarne potrebe prijevoznika“ – nastavio je Sokol.

Novi zakonodavni prijedlog pridonijet će funkcioniranju jedinstvenog tržišta te donosi veću fleksibilnost prijevozničkih poduzeća pri unajmljivanju i zakupu teretnih vozila obično da bi se zadovoljio privremeni ili sezonski vrhunac potražnje te da bi se zamijenila neispravna vozila, a time će se povećati i učinkovitost prijevoza.

„Novim pravnim okvirom prijevoznicima diljem Unije omogućit će se ujednačeniji pristup tržištu za najam teretnih vozila. Podržavam ovaj zakonodavni prijedlog jer predstavlja priliku za ostvarenje ravnopravnih uvjeta i pravednog tržišnog natjecanja za poduzeća koja se u EU bave najmom i prijevozom“ – zaključio je zastupnik Sokol.