×

Nakon što je Europski parlament usvojio moje amandmane, Europska komisija najavila je nova pravila o označavanju meda

12.02.2023

Nakon što je Europski parlament usvojio Mišljenje Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) o Strategiji 'od polja do stola' čiji sam izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a, Europska komisija najavila je da će ipak predložiti izmjene Direktive o medu. Naime, u Strategiji iz 2020. Komisija nije predvidjela reviziju ovog zakonodavnog akta. 

Europska komisija potvrdila je da će krajem ožujka ili početkom travnja predstaviti novu Direktivu o medu. Ovo je velika pobjeda za sve potrošače, a posebno za proizvođače meda u Hrvatskoj. Ujedno, to je dokaz da unatoč snažnom lobiranju interesnih skupina upornim radom možemo zaštititi interes građana. Od kada sam imenovan izvjestiteljem za Strategiju 'od polja do stola' kontinuirano upozoravam na opasnost od uvoza patvorenog meda iz trećih država, posebno Kine. Med je jedan od proizvoda koji se najčešće patvori, a Europska unija je zbog velike potražnje prisiljena na uvoz meda. Naime, vlastitom proizvodnjom Unija zadovoljava samo 60 posto domaćih potreba. U tom smislu posebno zabrinjava to što su istraživanja pokazala da je čak 20 posto uzorkovanog meda na vanjskim granicama Unije patvoreno. Ni trenutna europska pravila o označavanju meda ne idu u prilog našim pčelarima. Naime, nije dovoljno da na mješavini meda piše samo naznaka da se radi o mješavini meda iz EU i trećih država. Potrošač prilikom kupnje mora znati točno iz koje države dolazi med, a ako se radi o mješavini meda, mora znati i o kojem udjelu meda iz koje države se radi. U tom smislu su izmjene europskog zakonodavstva nužne i zadovoljstvo mi je što uskoro krećemo u zakonodavni postupak kojim ćemo propisati jasna pravila o označavanju meda.

Nakon što Europska komisija predstavi prijedlog izmjene Direktive o medu, Europski parlament i Vijeće morat će usuglasiti svoja stajališta, a za očekivati je da bi nova pravila mogla biti donesena krajem ove ili početkom iduće godine.