×

Program InvestEU za olakšani pristup financiranju najviše pogođenima krizom

09.03.2021

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol na plenarnom zasjedanju govorio je o programu InvestEU, od kojeg se očekuje da će tijekom sljedećih sedam godina mobilizirati najmanje 372 milijarde eura javnih i privatnih ulaganja.

Posebno pozdravljam činjenicu da je toliki naglasak u programu stavljen na mala i srednja poduzeća. Ona su najviše pogođena ovom krizom, a predstavljaju okosnicu gospodarstva Unije. Upravo zato, potrebno im je kroz InvestEU omogućiti olakšani pristup financiranju jer bez omogućavanja likvidnosti velik dio njih će naprosto nestati, a u tom slučaju nema ni dugoročnog opstanka europskog gospodarstva – naglasio je zastupnik Sokol.

InvestEU predstavlja izuzetno važan instrument na putu oporavka, te će se njime doprinijeti postizanju onoga što je u ovom trenutku najvažnije – održavanje i stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, korištenjem likvidnosti koju posjeduju financijske institucije.

Zastupnik Sokol istaknuo je kako je važno kroz četiri sastavnice InvestEU omogućiti onim sektorima koji su posebno pogođeni pandemijom (poput poduzetništva i turizma), kao i onima koji predstavljaju ključni potencijal za stvaranje modernog i održivog gospodarstva (poput obrazovanja i istraživanja) da postanu najveći korisnici raspoloživih sredstava. Samo na taj način može se stvoriti dodana vrijednost koja je svrha ovog programa, kao i drugih izvora financiranja koje Europska unija stavlja na raspolaganje.

Ovaj program predstavlja snažan odgovor Unije na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19 kako bi europska gospodarstva krenula putem oporavka i postala otpornija za buduće krize – zaključio je zastupnik  Sokol.