×

U Direktivu o potrošačkim kreditima treba izričito uvrstiti i zabranu diskriminacije oboljelih od raka

27.10.2021

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) danas je izvjestitelj europskih pučana za novu Direktivu o potrošačkim kreditima doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao u razmjeni stajališta između članova Odbora IMCO i predstavnika Europske komisije.

'Istraživanje koje je provedeno u 21 državi članici pokazalo je da se od početka krize uzrokovane bolešću COVID-19, čak 6 od 10 potrošača susreće s financijskim poteškoćama. Istovremeno, potrošačima se sve češće pruža mogućnost sklapanja kredita u digitalnom obliku, putem mobilnih uređaja. Zbog toga je potreban jači angažman kod informiranja potrošača o financijskim proizvodima koji su dostupni na tržištu jer potrošački kredit može postati rizik ako potrošač nema jasan uvid u sve važne informacije o kreditu. Zato u sklopu Strategije EU za potrošače idemo u izmjenu Direktive o potrošačkim kreditima.' - kazao je Sokol koji se u razmjeni stajališta s Europskom komisijom snažno zauzeo i za prava osoba koje su preboljele rak.

'Jedan od mojih političkih prioriteta je i zaštita prava osoba koje su oboljele ili su se izliječile od bolesti raka. Nažalost, osobe s takvim dijagnozama nerijetko se zbog bolesti susreću s diskriminacijom prilikom ugovaranja različitih financijskih usluga kao što su osiguranja ili krediti pri čemu su prisiljeni ugovarati takve usluge po bitno nepovoljnijim uvjetima. Događa se to da se s poteškoćama pri ugovaranju financijskih usluga susreću i nakon izlječenja. To je nedopustivo. Upravo kroz Direktivu o potrošačkim kreditima možemo uvesti pravo na zaborav i osigurati jednak pristup financijskim uslugama za sve građane Europske unije koji su preživjeli rak. Konkretno, predložit ću da se medicinski podaci osobe koja je preboljela rak ne smiju koristiti u ocjeni kreditne sposobnosti. To je u skladu i s Europskim planom za borbu protiv raka u kojem se opisuje pravo na zaborav kao bitan element za bolju kvalitetu života osobe kojoj je bila postavljena dijagnoza ove bolesti.' - istaknuo je Sokol.

Podsjećamo, u istom svojstvu, Sokol se ranije založio i za rješavanje problema s dopuštenim i prešutnim prekoračenjima na bankovnim računima.