×

Sokol: S 5,1 milijardi eura programa "EU za zdravlje" uspostavit ćemo zdravstvene centre izvrsnosti i poboljšati prava pacijenata u Hrvatskoj i Europskoj uniji

17.12.2020

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije postigli su sporazum o aktivnostima koje će se financirati s 5,1 milijardi eura putem Programa djelovanja Unije u području zdravlja za razdoblje 2021. - 2027., poznatijem pod nazivom „EU za zdravlje” (EU4Health). Program stavlja naglasak na mjere kojima se, suradnjom na razini Unije te prekograničnom suradnjom na regionalnoj razini, ostvaruju prednosti i povećana učinkovitost zdravstvenih sustava i prava pacijenata te na mjere povezane s pripremom zdravstvenih sustava država članica za suočavanje sa zdravstvenim prijetnjama u budućnosti.

Sokol: S 5,1 milijardi eura programa

Zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol podržava takav sporazum te skorašnje usvajanje Programa, naglašavajući visok iznos koji će se koristiti isključivo za poboljšanje zdravstva na razini EU: "Ovaj četvrti zdravstveni program Europske unije je najambiciozniji i najveći do sada. Ovo je značajan iskorak jer zdravstvo konačno dobiva značaj kakav zaslužuje. 5,1 milijarda eura za program EU za zdravlje deseterostruko je povećanje izdvajanja specifično za zdravstvo u odnosu na prethodni višegodišnji financijski okvir", naglasio je Sokol.

Sokol od početka svog mandata u Europskom parlamentu zagovara mjere usmjerene na jačanje sposobnosti zdravstvenih sustava za prevenciju bolesti, preglede i rano dijagnosticiranje te promicanje zdravlja, prava i sigurnosti pacijenata te prekogranične zdravstvene skrbi, a posebno financiranje opremanja centara izvrsnosti i sam razvoj mreže takvih centara za liječenje pojedinih bolesti diljem Europske unije, uključujući edukacije i mobilizaciju osoblja. Upravo su u tom smjeru aktivnosti koje će se financirati programam EU4Health.

Radom na više frontova i podizanjem svijesti među kolegama iz EPP grupe, uspio sam zdravstvene teme kao što su prekogranična zdravstvena skrb i izgradnja centara zdravstvene izvrsnosti diljem EU staviti visoko na listi prioriteta. Vjerujem da sam na taj način ostvario malu, ali bitnu pobjedu za sve hrvatske građane”, poručio je Sokol.

Zastupnik Sokol zaključio je naglašujući da se, osim budućeg zdravstvenog programa "EU za zdravlje", kohezijska politika smatra vrlo korisnim alatom i najvećim izvorom sredstava iz EU proračuna kojim se moraju rješavati pitanja kao što su osiguranje zdravstvene infrastrukture, pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite svim građanima, promoviranje prevencije i zdravstvene edukacije te je podsjetio na svoj uspjeh po pitanju inicijative REACT-EU, kojom će se, zahvaljujući Sokolovim amandmanima, 47,5 milijarde eura moći koristiti za područje zdravstva, uključujući prekogranične zdravstvene usluge i domove za skrb te za snažniju suradnju, koordinaciju i otpornost u području zdravstva pomoću izgradnje i razvoja centara izvrsnosti u cijeloj Uniji specijaliziranih za razvoj posebnih tretmana za nove zdravstvene potrebe.

“Pravilnom uporabom sredstava programa EU4Health, u kombinaciji s kohezijskim instrumentima možemo riješiti probleme pristupa zdravstvu i prekograničnoj zdravstvenoj skrbi diljem Europske unije, posebno u područjima koja ne raspolažu s dovoljno osposobljenog medicinskog osoblja te koja se susreću s nedovoljnom bolničkom infrastrukturom“, zaključio je Sokol.