×

EU mora spriječiti manipuliranje podacima korisnika i jamčiti bezbrižno uživanje u novim tehnologijama

11.02.2020

Jedna od tema plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu bilo je i pitanje umjetne inteligencije i općenitog razvoja tehnologije u današnjem društvu.

EU | manipulacija | podaci korisnika | nove tehnologije | Sokol EU

Jedna od tema plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu bilo je i pitanje umjetne inteligencije i općenitog razvoja tehnologije u današnjem društvu. Velika brzina kojom se tehnologija razvija čak i najmlađe generacije ponekad ostavi u nevjerici zbog brzine kojom se inovacije pojavljuju na tržištu. Dakako, jasne su brojne prednosti koje razvoj tehnologije donosi u olakšavanju ljudske svakodnevice. No, brzi razvoj tehnologije nosi i opasnost potencijalnih zloupotreba. To je u svom govoru na Plenarnoj sjednici naglasio i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol koji je istaknuo primjer smanjivanja mogućnosti ljudskih grešaka kao jednu od najznačajnijih prednosti novih tehnologija, ali i upozorio na drugu stranu medalje.  – Tehnologija također dovodi i do pojave različitih novih mogućnosti manipulacije, poput zloporabe prikupljenih informacija o potrošačima. Prepoznavanje glasa, otisaka prstiju i lica, automatska prevođenja tekstova su nesporno ogromno olakšanje brojnih poslovnih procesa, ali moramo uvijek voditi računa o zaštiti potrošača i osobnih podataka koje oni dijele – istaknuo je u svom govoru Sokol.

Sokol je iskoristio priliku da pozove europske institucije na agilnije usklađivanje zakonskih regulativa, kako bi Europa mogla hvatati korak s tehnologijom, ali i globalnim konkurentnima. – Pravo i pravni sustav gotovo uvijek kaskaju za razvojem tehnologije. No, to nam ne smije biti izgovor. Potrebna nam je ravnoteža i bolje usklađivanje pravnog sustava s razvojem tehnologije. Građanima moramo osigurati što bržu implementaciju novih tehnologija, ali isto tako, Europska unija im mora jamčiti sigurnosti i bezbrižno korištenje – rekao je Sokol.

Jedan od stvarnih problema koje svakodnevno osjećamo na svojoj koži je i agresivno reklamiranje temeljeno na osobnim podacima i preferencijama korisnika. Potrebne su nam jasne zakonske definicije i sankcije za one kompanije koji iskorištavaju ljudske slabosti, poput ovisnosti. Primjerice, organizatori igara na sreću ne bi smjeli iskorištavati nečiju ovisnost o kocki, niti bi banke trebale podatke o nečijoj teškoj životnoj situaciji koristiti za ponude nepovoljnih kredita.

Stoga se Tomislav Sokol, kako je istaknuo u govoru, zalaže za daljnji napredak i autonomnost tehnologije, ali uz stalno zadržavanje ljudske kontrole nad njim. – Čovjek mora zadržati kontrolu nad autonomnim odlukama sustava, a naročito u području prava i medicine. Potreban nam je uravnotežen pristup. Važno je ne stvarati histeriju, ali isto i pripremiti regulativu koja će spriječiti mogućnost manipulacije – zaključio je na kraju svog govora na plenarnoj sjednici TomislavSokol.