×

Hrvatska je uspješan primjer smanjenja razlika u razvijenosti između starih i novih država članica EU

27.06.2023

Sudjelovao sam na konferenciji „Rezultati 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji“ koja se održala u Zadru u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Nakon prvih 10 godina članstva u EU možemo podvući crtu i zaključiti da je Hrvatska višestruko profitirala od svog članstva u raznim aspektima. Postali smo dio jedinstvenog tržišta, ušli smo u Schengen i eurozonu, došlo je do gospodarskog rasta te podizanja standarda naših građana. Također, Hrvatska je tijekom deset godina članstva koristila financijsku podršku iz EU fondova za različite projekte i programe. Sredstva su uložena u regionalni razvoj, razvoj infrastrukture, obrazovanje, istraživanje, i druge sektore.

Europski fondovi čine naš zdravstveni sustav učinkovitijim, obrazovni sustav kvalitetnijim, ali i doprinose konkurentnosti našega gospodarstva. Tu bih posebno naglasio kohezijsku politiku, u kojoj je zapravo sadržana sama bit europske solidarnosti jer daje nadu novim državama članicama iz srednje i istočne Europe da će dostići stupanj razvijenosti starih članica. Bitno je isticati da kohezijska sredstva daju opipljive rezultate u obliku raznih infrastrukturnih projekata, od prometnih do obrazovnih te zdravstvenih. Pelješki most najbolji je primjer te je ujedno i jedan od glavnih simbola prvih 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Imamo trenutno na raspolaganju iznos bez presedana i to nam je jedinstvena prilika koja treba pridonijeti društvenom i ravnomjernom razvoju Hrvatske. Kroz različite fondove, Hrvatska je ostvarila značajna ulaganja u modernizaciju i razvoj zemlje. Na taj način smanjili smo razliku u razvijenosti u odnosu na ostale veće države članice te nam to mora biti cilj i u budućnosti.