×

Ulazak Hrvatske u Schengen u interesu je čitave Europske unije

05.10.2022

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o ulasku Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor. U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je podržao priključenje Bugarske i Rumunjske Schengenu, a u govoru se osvrnuo i na ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor za koji je istaknuo da je u interesu čitave Europske unije.

 

 

'Schengenski prostor jedno je od najvažnijih postignuća Europske unije. Važno je stoga sačuvati njegov integritet, naročito od sve češćih nezakonitih migracija i zloupotreba prava na azil od strane ekonomskih migranata koji na njega nemaju pravo. Bugarska i Rumunjska obavljaju taj rudarski posao, čuvaju granicu EU, odavno su zadovoljile sve uvjete i zato zaslužuju biti dio Schengena. Osim toga, moram se osvrnuti na ponovljene laži izrečene u ovoj dvorani na račun Hrvatske. Višegodišnji napori koje je hrvatska Vlada provodila, rezultirali su ispunjenjem tehničkih kriterija za ulazak u schengenski prostor 2019. Time je potvrđeno da Hrvatska na najbolji mogući način štiti najdulju vanjsku granicu EU od ilegalnih migracija, sukladno europskom i međunarodnom pravu. Oni koji tvrde suprotno, uporno obmanjuju javnost zbog vlastitih sitnih politikantskih interesa. Ulazak Hrvatske u Schengen u interesu je čitave Europske unije i to se ovdje mora još jednom istaknuti.' - zaključio je Sokol.

Podsjetimo, nakon što je danas održana rasprava na temu ulaska Rumunjske i Bugarske u schengensko područje, očekuje se da će se o popratnom dokumentu Europskog parlamenta glasovati na idućoj plenarnoj sjednici za dva tjedna.