×

Od 2024. kupovina na internetu bit će sigurnija za potrošače

16.06.2022

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) s 36 glasova za, 5 protiv i jednim suzdržanim danas je potvrđen dogovor kojeg su Europski parlament i Vijeće ranije postigli o Aktu o digitalnim uslugama - povijesnom zakonu kojim se staje na kraj širenju ilegalnog sadržaja na internetu. U glasovanju o ovom važnom zakonu sudjelovao je i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora IMCO.

‘Aktom o digitalnim uslugama postavljamo svjetski standard u zaštiti potrošača na internetu, baš kao što smo to učinili s GDPR-om u području zaštite osobnih podataka. Novi zakon omogućuje da ono što je ilegalno izvan mreže bude ilegalno i u online svijetu. Konkretno, internetske platforme morat će imati razvijen sustav opoziva ilegalnih sadržaja, proizvoda i usluga putem kojih će potrošači moći izravno komunicirati s platformama. Uz to, internetske platforme morat će raspolagati s podacima o proizvođačima čije proizvode nude. Praksa je do sada bila da potrošači nisu uvijek mogli saznati informacije o proizvođaču proizvoda koji se nude na internetu pa stoga nisu ni mogli u svim slučajevima ostvarivati svoja prava zbog neispravnosti proizvoda.’ - kazao je Sokol i istaknuo da novi zakon posebno štiti maloljetnike.

‘Veliki uspjeh kojeg smo postigli je i taj da se ovim zakonom zabranjuje ciljano oglašavanje prema maloljetnicima. Algoritmi su do sad bili nemilosrdni i temeljem povijesti pretraživanja maloljetnicima su nudili različite proizvode i usluge. Dakle, kao što sam rekao, ono što je ilegalno izvan mreže mora biti ilegalno i na mreži, pa tako bi uhođenje maloljetnika u stvarnom svijetu bilo nezakonito, a sad smo se pobrinuli da to bude nezakonito i online. Uz to, upravo smo u pandemiji bili svjedoci da su se razni proizvodi lažno prezentirali kao lijekovi protiv bolesti COVID-19 što se više neće tolerirati zbog novih pravila o odgovornosti internetskih platformi.’ - zaključio je Sokol.

Nova pravila primjenjivat će se od 2024., a kazne za njihovo kršenje bit će velike i iznosit će 6 % ukupnog svjetskog prometa internetske platforme.