×

Pravo veta važno je za očuvanje identiteta i zaštitu interesa manjih država članica Europske unije

03.05.2022

Nakon što je na završnom sastanku plenarne sjednice Konferencije o budućnosti Europe postignut konsenzus o završnom dokumentu koji uključuje 49 prijedloga i više od 300 mjera kojima građani žele unaprijediti europske politike i funkcioniranje Europske unije, Europski parlament na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu razmotrio je daljnje korake u odnosu na Konferenciju o budućnosti Europe. U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je pozdravio prijedloge građana ali se i snažno založio za očuvanje prava veta.

‘Konferencija je dala naslutiti da bi se jednoglasnost u odlučivanju trebala skoro u potpunosti zamijeniti odlučivanjem kvalificiranom većinom. Tu treba biti jasan - pravo veta koristan je instrument koji osigurava državama članicama da zaštite svoje interese u određenim strateškim područjima. To je posebno važno za manje države članice koje i u zajedničkoj Europi imaju pravo očuvati vlastita prava i identitet. Zbog njih se suzdržimo od eksperimenata koji mogu samo stvoriti štetu. Naše ciljeve možemo postići i u trenutnom ustavno-pravnom okviru, s više političke volje nego što je bilo do sada.’ - kazao je Sokol koji je u govoru pozdravio jačanje nadležnosti Europske unije u području zdravstva.

‘Konferencija o budućnosti Europe potvrdila je da građani žele veće ovlasti Europske unije u području zdravstva. Stvaranje Europskog podatkovnog prostora koji će omogućiti razmjenu zdravstvenih podataka i olakšati prekograničnu zdravstvenu zaštitu, ostvarivanje strateške autonomije Europske unije u proizvodnji lijekova te bolji sustav odlučivanja u uvjetima velikih zdravstvenih prijetnji prioriteti su europskih građana. To su problemi koje države članice ne mogu same rješavati te je zajedničko djelovanje nužno sukladno načelu supsidijarnosti. Drago mi je zato da stvaranjem Europske zdravstvene unije već pozitivno odgovaramo na ove zahtjeve.’ - zaključio je Sokol.