×

Pozivam Vijeće da u prosincu donese političku odluku o ulasku Hrvatske u schengenski prostor

23.11.2022

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamentu u Strasbourgu održana je rasprava o problemima s azilom i migracijama u Europskoj uniji. Govoreći tom prigodom na plenarnoj sjednici doc. dr. sc. Tomislav Sokol upozorio je na učestalu zlouporabu statusa izbjeglica od strane migranata i pozvao na jačanje zaštite schengenskog prostora. Sokol je kazao i da je Hrvatska jamac zaštite vanjskih granica Europske unije te je pozvao Vijeće da u prosincu donese političku odluku o ulasku Hrvatske u Schengen.

'Svjedoci smo činjenice da migranti učestalo zloupotrebljavaju pravo na azil kako bi zaobišli redovitu proceduru i tako se domogli teritorija Europske unije. Učinkovita i sigurna europska migracijska politika stoga mora osigurati praktično razlikovanje međunarodnog statusa izbjeglice od statusa migranta. Europska unija ne može i ne treba primiti na svoj teritorij svakoga tko to želi samo zato što je u Europi viša kvaliteta života, nego u zemlji iz koje dolazi.

U ovakvim okolnostima, ključno je zaustaviti nezakonite migracije i ojačati zaštitu schengenskog prostora. Vezano uz to, želim pohvaliti hrvatsku policiju koja u skladu s europskim i međunarodnim pravom čuva najdulju kopnenu granicu Europske unije. Hrvatska je ispunila najstrože kriterije i njen ulazak u Schengen jamac je zaštite vanjskih granica EU i učinkovite borbe protiv ilegalnih migracija. Zato pozivam Vijeće da u prosincu donese političku odluku o ulasku Hrvatske u schengenski prostor. Ona je to zaslužila.' - zaključio je Sokol.