×

Zaustavimo diskriminaciju ljudi koji su preboljeli rak i pružimo im podršku u svakom smislu

15.02.2022

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnik doc.dr.sc. Tomislav Sokol govorio je o Izvješću „Jačanje Europe u borbi protiv raka – prema sveobuhvatnoj i koordiniranoj strategiji“ izvjestiteljice Véronique Trillet-Lenoir. Podsjetimo da je zastupnik Sokol bio aktivan član Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) od njegova osnivanja te da sekroz preko 160 amandmana, od kojih su gotovo svi prihvaćeni, snažno se zauzeo za najmlađe onkološke pacijente, i pokretanje zajedničke nabave skupih lijekova i snažniju suradnju država članica u liječenju rijetkih raka, čime će se omogućiti lakše, kvalitetnije i dostupnije liječenje raka.

Zastupnik Sokol je u najavi sjednice ponovio da je upravo Klub EPP-a istaknuo važnost borbe protiv raka kao jedan od ključnih problema građana te da je Europska komisija pred točno godinu dana objavila Europski plan za borbu protiv raka. „Ako propustimo odlučno djelovati, u Europskoj uniji će se do 2035. broj umrlih od raka povećati za više od 24% te će on postati glavni uzrok smrti. Krajnji je trenutak za radikalnu i sveobuhvatnu akciju, a donošenje Europskog plana za borbu protiv raka i osnivanje BECA odbora ključni su koraci u tom smjeru.“ - naveo je zastupnik Sokol.

Sokol je tijekom rada BECA odbora posebno isticao važnost prekogranične zdravstvene zaštite i na jednak pristup liječenju te je u tom kontekstu naglasio: „Ovo izvješće sadrži niz konkretnih mjera. Njime se zalažemo za uspostavu jedinstvenog skupa pravila o naknadi troškova prekogranične zdravstvene zaštite, uključujući pravo na drugo mišljenje, kako bi se pojednostavnio i olakšao pristup liječenju i kliničkim ispitivanjima, naročito za pacijente koji boluju od rijetkih vrsta raka i djecu. Posebno je važno da se troškovi financiraju prije početka liječenja, da bi se izbjegla diskriminacija pacijenata s niskim primanjima, čime pokazujemo da nam je solidarnost na prvom mjestu.“

Zastupnik Sokol kao član Odbora za regionalni razvoj (REGI) ističe prednosti kohezijskih fondova za jačanje zdravstvene infrastrukture. „Osim toga, naglašavamo važnost povećanog investiranja u zdravstvenu infrastrukturu i zdravstvene radnike putem kohezijske politike, da bi se smanjile razlike u kvaliteti liječenja diljem EU odnosno da bi se omogućio jednak pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti svim našim građanima. Također, zajedničkom nabavom skupih lijekova želimo omogućiti da oni postanu dostupni svim građanima Unije, bez obzira na to gdje žive. Time šaljemo poruku da u Europskoj uniji ne smiju postojati građani prvog i drugog reda.“ - istaknuo je Sokol.

„Zalažem se za donošenje europskog zakonodavstva kojim ćemo na razini Unije zajamčiti „pravo na zaborav“ osoba koje su preživjele rak. Nitko ne smije biti diskriminiran i imati otežan pristup financijskim uslugama zato što je prebolio ovu bolest. Izvješće pred nama predstavlja golemi iskorak u borbi protiv raka, najviše za pacijente i njihove obitelji, te vas molim da ga plebiscitarno podržite.“- zaključio je Sokol