×

Pametna sela su prilika da vratimo život i mladost u ruralne krajeve

27.05.2022

U organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola u Bjelovaru je održana konferencija „Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja“. Sudionicima su se uvodno obratili Marija Jungić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede te putem video poruke Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije.

Zastupnik Sokol imao je samostalno izlaganje na temu „Pametna sela iz EU perspektive“ u kojem je ukazao na mnoge mogućnosti koje koncept pametnih sela pruža za revitalizaciju i razvoj ruralnih područja.

„Ruralni krajevi predstavljaju prostor koji je suočen s nizom izazova poput depopulacije, nedostatka zdravstvene i obrazovne infrastrukture i pružanja usluga, slabe prometne povezanosti te skromnog tržišta rada. Isto tako, takva područja suočena su s manjkom novih digitalnih tehnologija i širokopojasne internetske povezanosti. Stoga je jedan od mojih glavnih ciljeva rada promoviranje i zalaganje za smanjenje razlika između regija uz pomoć dostupnih europskih fondova, programa i inicijativa s posebnim naglaskom na ruralna područja koja imaju ključnu ulogu u 21. stoljeću“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

„Posljednjih godina, u Europi je sve više aktualna inicijativa razvoja digitalnih tehnologija u ruralnim područjima poznatija kao koncept pametna sela. Ideja pametnih sela nastala je s drugačijim pristupom prema ulaganjima u ruralna područja i pogledom na njihov razvoj. Naglasak se pritom stavlja na digitalne tehnologije i dostupnost širokopojasnog interneta, razvoj poslovanja, obrazovanja i zdravstva, dakle sve ono što se može financirati europskim sredstvima, ali i privatnim investicijama. Konačan cilj je ostvarenje razvoja kružnih gospodarstava, smanjenje ovisnosti o neobnovljivim energetskim izvorima, smanjenje odljeva stanovništva te povećanje kvalitete života u ruralnim područjima“ – rekao je zastupnik Sokol.

Podsjetimo, pametna sela su direktno povezana s radom zastupnika Sokola u Europskom parlamentu, gdje je član Odbora za regionalni razvoj (REGI), ali i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA&Smart Villages). Sokol nastoji lokalne vlasti i stanovnike ruralnih područja u Hrvatskoj dodatno upoznati s mogućnostima koje koncept pametnih sela nudi, s ciljem ravnomjernog razvitka svih ruralnih područja naše zemlje.

Zastupnik Sokol predstavio je također mogućnosti financiranja pametnih sela iz raznih EU fondova. „Za provedbu i iskorištavanje raspoloživih EU sredstava potrebna je suradnja i koordinacija svih institucija i dionika iz lokalne zajednice te sustavna podrška s nacionalne i EU razine. Europska sredstva koja se izdvajaju za poboljšanje kvalitete života i infrastrukture u slabije razvijenim područjima ključna su za demografsku revitalizaciju područja koja su izgubila stanovništvo zbog gospodarskih i drugih razloga. Pred nama je zadatak da napravimo cjeloviti okvir kojim ćemo omogućiti da ljudi, a naročito naši mladi ostanu na selu. Mladi traže priliku, naš je zadatak da im na istu i ukažemo i da im je pomognemo stvoriti. Smatram da uz pomoć koncepta pametna sela možemo spriječiti depopulaciju naših ruralnih krajeva. Nadam se da ćemo ovom tematikom potaknuti oporavak i dodatni razvoj ruralnih područja diljem Hrvatske“ – zaključio je zastupnik Sokol.