×

Tomislav Sokol: 'Europski parlament snažno podupire pristup Republike Hrvatske schengenskom području'

06.07.2021

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu, zastupnici danas raspravljaju o Izvješću o funkcioniranju schengenskog područja. Tim dokumentom podsjeća se na važnost pravilnog funkcioniranja schengenskog područja u okolnostima prekograničnih prijetnji zdravlju, a u njemu se zastupnici dotiču i pitanja njegovog proširenja između ostalog i na Republiku Hrvatsku. Komentirajući sadržaj Izvješća hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), doc. dr. sc. Tomislav Sokol kazao je da je ono s aspekta pristupanja povoljno za Hrvatsku.

'U Izvješću Europski parlament snažno podupire pristup Republike Hrvatske schengenskom području ističući između ostalog i njegovu važnost za daljnju integraciju, poticanje kohezije i premošćivanje jazova između država članica. Osim toga, u Izvješću se podsjeća da je Europska komisija još 22. listopada 2019. utvrdila da je Hrvatska osigurala sve potrebne uvjete za potpunu primjenu schengenskih pravila i standarda. Kako bih osigurao dodatnu podršku Europskog parlamenta Republici Hrvatskoj, zajedno s kolegama zastupnicima podnio sam i amandman na tekst Izvješća kojim ukazujem na opetovanu ocjenu Europske komisije o spremnosti Republike Hrvatske za primjenu pravnih pravila schengenske pravne stečevine' - naveo je Sokol te je podsjetio na izazove s kojima se Europska unija suočava kad je u pitanju pravilno funkcioniranje Schengena.

'Uslijed povećanog migracijskog pritiska i pandemije uzrokovane pojavom bolesti COVID-19, države članice počele su uvoditi nadzor svojih unutarnjih granica. Takav je nadzor od 2015. pa do danas uveden čak 268 puta, dok je usporedbe radi, u razdoblju od 2006. do 2014. sustav nadzora unutarnjih granica uveden tek 35 puta. Ne osporavajući pravo država članica na uvođenje takvog nadzora, u Izvješću podsjećamo da isto mora biti korišteno kao krajnja mjera, proporcionalno naravi potrebe za uvođenjem i vremenski ograničeno.' - ističe Sokol.

Europski parlament u prijedlogu Izvješća potvrdio je i spremnost da nakon savjetovanja s Vijećem izrazi svoje mišljenje o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj. Konačnu odluku o pristupanju donijet će Vijeće, u skladu s Aktom o pristupanju.  Podsjetimo, zastupnici će o tekstu Izvješća glasovati sutra kada će biti poznati i rezultati glasovanja o amandmanu kojeg je Sokol zajedno s kolegama zastupnicima uložio na prijedlog teksta Izvješća.