×

EU digitalna zdravstvena putovnica donosi hrvatskim građanima kvalitetnije i brže liječenje

01.03.2023

Organizirao sam u Europskom parlamentu u Bruxellesu konferenciju na temu EU digitalne zdravstvene putovnice. Na konferenciji su sudjelovali Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života, Stella Kyriakides, europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane te brojni drugi dionici iz zdravstvenog sektora.

EU digitalna zdravstvena putovnica predstavlja važnu prekretnicu u digitalnoj transformaciji zdravstva u Uniji. Zamišljeno je napraviti digitalni prostor u kojem će građani moći izravno, jednostavno i besplatno pristupiti vlastitom zdravstvenom kartonu u elektroničkom obliku, ali bit će i u mogućnosti podijeliti svoje zdravstvene podatke s liječnicima u svojoj državi ili u drugim državama članicama te tako dobiti pristup boljoj zdravstvenoj zaštiti, dakako sve u skladu sa sigurnosnim protokolima najviših razina kada je u pitanju zaštita osobnih podataka. Na taj način također potičemo prekograničnu zdravstvenu suradnju te zapravo revolucioniziramo digitalni sustav na EU razini. Isto tako, uvođenjem EU digitalne zdravstvene putovnice hrvatskim građanima će se olakšati liječenje u inozemstvu i povećati pristup jednakoj zdravstvenoj zaštiti u svim državama članicama EU.

Izabran sam za izvjestitelja Europskog parlamenta za EU digitalnu zdravstvenu putovnicu u listopadu prošle godine, a odgovornost koja mi je povjerena ovim izvjestiteljstvom predstavlja dodatan korak mog zalaganja za poboljšanje životnih uvjeta hrvatskih građana, naročito u području zdravstva.