×

Mjere protiv COVID-a moraju biti ujednačene na području cijele Europske unije, to je strateški interes Hrvatske

15.09.2020

Zastupnici u Europskom parlamentu danas će raspravljati o Rezoluciji kojom će pozvati na koordinirano djelovanje država članica u suzbijanju pandemije uzrokovane novim tipom koronavirusa. Dokument je to na kojem zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol radi od srpnja ove godine. Sve neujednačene mjere dodatno zbunjuju građane i prepreka su slobodnom kretanju ljudi, roba i usluga. Stoga ova Rezolucija ima za cilj harmonizirati čitav niz mjera i osigurati normalno funkcioniranje jedinstvenog tržišta.

Zastupnici u Europskom parlamentu danas će raspravljati o Rezoluciji kojom će pozvati na koordinirano djelovanje država članica u suzbijanju pandemije uzrokovane novim tipom koronavirusa. Dokument je to na kojem zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), radi od srpnja ove godine. Naime, uslijed povećanja broja zaraženih, države članice počele su uvoditi nekoordinirane mjere kojima se fragmentira jedinstveno tržište. Tako primjerice, trajanje obvezne karantene varira od sedam do četrnaest dana, neke države zahtijevaju negativan PCR test za ulazak na svoj teritorij koji nije stariji od 48 sati dok druge države zahtijevaju test koji nije stariji od 72 sata, a k tome postoje i neujednačeni putnički obrasci koje građani moraju popunjavati tijekom putovanja. Također, razlikuju se i pravila o obveznom nošenju maski.  

 

Primjena lokalnog kriterija je ključna

 

Sve te neujednačene mjere dodatno zbunjuju građane i prepreka su slobodnom kretanju ljudi, roba i usluga. Stoga ova Rezolucija ima za cilj harmonizirati čitav niz mjera i osigurati normalno funkcioniranje jedinstvenog tržišta, pojašnjava zastupnik Sokol.

„Založio sam se da u Rezoluciji bude zastupljen strateški interes Republike Hrvatske, a to znači da se poziv na ujednačavanje mjera odnosi na čitavu Europsku uniju, a ne samo na one države članice koje su dijelom Schengenskog prostora. Nadalje, tekstom Rezolucije pozdravlja se ulazak Republike Hrvatske u Schengen, što je iznimno važno. Nadalje, Rezolucija poziva na primjenu lokalnog kriterija pri označavanju određenog prostora rizičnim za putovanje. Time ćemo spriječiti da čitav prostor Republike Hrvatske bude u crvenoj zoni ako se na određenom njezinom području privremeno poveća broj zaraženih virusom“, ističe Sokol.

Podsjećamo, o ovoj Rezoluciji, punog naziva Bolest COVID-19: koordinacija zdravstvenih procjena i klasifikacije rizika na razini EU-a te posljedice za Schengen i jedinstveno tržište, zastupnici će konačno glasati u četvrtak.