×

EU otvara nove perspektive hrvatskom selu

06.04.2024

U organizaciji Virovitičko-podravske županije, Lokalne akcijske grupe (LAG) „Virovitički prsten“, Općine Pitomača i Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije u Pitomači je održana konferencija o provedbi koncepta pametnih sela u ruralnim područjima. Na konferenciji sam govorio o prilikama koje Europska unija pruža u kontekstu razvoja ruralnih područja.

Da bismo uspješno odgovorili na glavne trendove i izazove koji proizlaze iz globalizacije, urbanizacije i starenja stanovništva, a s kojima se bori većina država članica EU, potrebne su nam posebne politike i mjere prilagođene ruralnim područjima. Posljednjih godina, u EU imamo razne inicijative za razvoj ruralnih krajeva, a posebno treba istaknuti koncept pametnih sela. Naglasak se kod pametnih sela stavlja na digitalne tehnologije i dostupnost širokopojasnog interneta, razvoj poslovanja, obrazovanja i zdravstva, dakle sve ono što se može financirati europskim sredstvima, ali i privatnim investicijama. Razvijena infrastruktura,  dostupnost usluga i moderno gospodarstvo posebice su važni čimbenici za izjednačavanje mogućnosti mladih u ruralnim područjima s onima koji žive u gradovima. Glavni cilj je ostanak mladih na selu.

U proteklom razdoblju u Virovitičko-podravskoj županiji izgrađeni su novi vrtići, razvija se širokopojasni internet, ulaže se u prometnu, ali i zdravstvenu infrastrukturu s ciljem dostupnosti zdravstvenih usluga u svim dijelovima županije. Virovitičko–podravska županija pokazuje primjer kontinuiranog napretka u podizanju životnog standarda i poboljšanju infrastrukture da bi se osigurao jednak standard života za stanovnike ruralnih i urbanih područja. Nadopunjavajući nacionalne napore država članica, europski fondovi predstavljaju važan element za pokretanje pravednog društveno-ekonomskog oporavka,  stvaranje jednakih uvjeta za sve građane i podržavanje ulaganja u digitalnu i zelenu tranziciju.

Podsjetimo, koncept pametnih sela je direktno povezan s mojim radom, gdje sam član Odbora za regionalni razvoj (REGI), ali i potpredsjednik međuskupine Europskog parlamenta za ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA&Smart Villages).