×

Vrijeme je da iskoristimo potencijal industrije videoigara ali istovremeno osiguramo i zaštitu onih najranjivijih - djece

17.01.2023

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je rasprava o zaštiti potrošača u internetskim videoigrama. Govoreći na plenarnom zasjedanju, posebno sam se zauzeo za zaštitu djecu kao najranjivije dobne skupine.

Na godišnjoj razini tržište videoigara u Europskoj uniji vrijedi više od 23 milijarde eura uz stalnu tendenciju rasta, što pogoduje stvaranju visoko plaćenih radnih mjesta. Činjenica je da videoigre igraju osobe svih dobnih skupina, međutim, posebno osjetljiva skupina među njima su djeca koja često razvijaju ovisnost o videoigrama te ih moramo dodatno zaštititi. U tom smislu ističem važnost razvoja mehanizama roditeljskog nadzora pristupa djece videoigrama i komunikacije koju djeca ostvaruju igrajući igre. Zato pozivam Europsku komisiju da predstavi europsku strategiju za videoigre kojom bi se realizirao puni potencijal ovog sektora uz poseban naglasak na sigurnost djece. Ta strategija trebala bi razlikovati  videoigre od igara na sreću pri čemu bi države članice dodatno imale dužnost stvoriti sigurno okruženje za potrošače i u području igara na sreću. Vrijeme je da iskoristimo potencijal industrije videoigara ali istovremeno osiguramo i zaštitu onih najranjivijih - djece!

Podsjetimo, zastupnici će o izvješću na ovu temu glasovati sutra.