×

Od 2030. pečatima će jedino mjesto biti u muzejima

26.10.2022

U Izvješću koje je predstavio na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), doc. dr. sc. Tomislav Sokol, izvjestitelj Europskog parlamenta za digitalizaciju javne uprave, zatražio je potpunu digitalizaciju zemljišnih knjiga. Sokol je najavio i da će do 2030. ključne javne usluge morati biti u potpunosti dostupne građanima putem interneta, a založio se i za dovršavanje infrastrukture koja će omogućiti dostupnost brzog interneta u brdsko-planinskom području i na otocima što je izrazito važno za daljnji razvoj hrvatskog turizma.

'Započela je digitalna transformacija Europe i do 2030. želimo da sve javne usluge, bilo da se radi o izdavanju građevinskih dozvola, pribavljanju ovjerenih zemljišnoknjižnih izvadaka ili pristupu medicinskom kartonu, budu građanima dostupne putem interneta. Slikovito kazano, od 2030. u Europskoj uniji pečatima će jedino mjesto biti u muzejima. Važno je zato raditi na sustavnoj edukaciji građana jer su istraživanja pokazala da 42 % građana u Europskoj uniji nemaju osnovne digitalne vještine. Izvješće koje sam predstavio u Europskom parlamentu ima za cilj povećati razinu digitalne pismenosti jer bez toga nećemo moći ostvariti ambiciozne digitalne ciljeve. Hrvatska tu dobro stoji jer su mladi u Hrvatskoj vodeći u EU po digitalnoj pismenosti, međutim kad je u pitanju postotak građana koji digitalno komunicira s javnom upravom tu postoji dosta prostora za napredak jer je u tom pogledu samo pet država članica lošije rangirano od Hrvatske.' - kazao je Sokol. Uz to, Sokol je u izvješću pozvao na potpunu digitalizaciju zemljišnih knjiga. 'Bez sređenog zemljišnoknjižnog stanja koje podrazumijeva potpunu digitalizaciju zemljišnih knjiga nemoguće je uspješno privlačiti strane investicije. Zato moramo iskoristiti digitalno desetljeće i izvršiti potpunu digitalizaciju zemljišnih knjiga.' - zaključio je Sokol.

Nakon što je Sokol predstavio izvješće o digitalizaciji javne uprave sada će ono biti predmetom pregovora između političkih grupacija, a očekuje se da će izvješće biti usvojeno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta početkom iduće godine.