×

Mogućnosti koje za zdravstveni turizam pružaju EU fondovi

25.06.2021

U organizaciji Ureda zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA 25. lipnja se je u Zadru u Centru za kreativne industrije održala konferencija „Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava“. Konferencija se je održala u fizičkom obliku, a broj sudionika bio je ograničen na 50, sukladno epidemiološkim mjerama.

Sudionicima su se uvodno obratili Božidar Longin, župan Zadarske županije i Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Zastupnik Sokol je potom imao samostalno izlaganje na temu „Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava“.

Zastupnik Sokol je u svom izlaganju ukazao na važnost zdravstvenog turizma, koji uključuje medicinski, wellness i lječilišni turizam. „Potrebno je raditi na uključivanju i promociji zdravstvenog turizma, posebno lječilišnog i wellness turizma, kao zasebnih industrija s visokim konkurentnim i inovativnim potencijalom koje mogu doprinijeti budućim mjerama za dodatni razvoj turizma u Hrvatskoj, s obzirom na demografske promjene i povećanje svijesti o zdravstvu u javnosti” – istaknuo je zastupnik Sokol.

„Nužna su ulaganja u kapitalne projekte specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju i lječilišta, specifičnu edukaciju zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja, sustavnu promociju, akreditaciju i certifikaciju usluga kako bi dodatno poboljšali status Hrvatske na mapi zemalja koje nude medicinski turizam. Medicinski turizam može pomoći u smanjenju zdravstvenih troškova mjerama prevencije i s nižom farmaceutskom potrošnjom, a dodatno će poboljšati održivost i kvalitetu rada“ – rekao je zastupnik Sokol naglašivši pritom važnost medicinskog turizma.

Zastupnik Sokol predstavio je također mogućnosti financiranja zdravstvenog turizma iz raznih EU fondova poput Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda i Europskog socijalnog fonda plus. "Hrvatska uz pomoć EU fondova može ulagati u infrastrukturu, povećati udjel zdravstvenog turizma u svrhu smanjenja sezonalnosti turizma te uspostaviti učinkoviti okvir za upravljanje razvojem održivog turizma. Nadam se da je ova konferencija samo prva u nizu te da ćemo ovom tematikom potaknuti oporavak i dodatni razvoj turističkog sektora.– naglasio je zastupnik Sokol.

Na završnom djelu konferencije koji je bio u obliku panel rasprave, uz zastupnika Sokola, sudjelovali su: Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta,  Željko Čulina, ravnatelju Opće bolnice Zadar, doc. dr. sc. Mate Car s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić sa Sveučilišta u Zadru.