×

Povjerenje na izborima u Crnoj Gori treba dati pravim proeuropskim snagama

17.03.2023

Uoči predsjedničkih izbora koji se u nedjelju održavaju u Crnoj Gori, hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, koji je u Europskom parlamentu angažiran u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore (D-ME), kazao je da povjerenje treba dati pravim proeuropskim političkim snagama koje su takve u kontinuitetu, a ne onima koje su takve samo deklaratorno.

'Situacija u Crnoj Gori u zadnje vrijeme obilježena je uplitanjem antieuropskih političkih snaga u unutarnje stvari Crne Gore koje dovode u pitanje samo postojanje crnogorske nacije i njezina identiteta. Takve neprihvatljive ideje dio su hegemonističkog koncepta ‘srpskog sveta’, a podržavane, u velikoj mjeri, od strane Rusije. Stoga je ključno da uoči izbora u nedjelju građani u Crnoj Gori prepoznaju politike koje jamče nastavak europskog puta Crne Gore, suprotno od onih politika i političkih aktera čiji je cilj dovesti u pitanje postojanje crnogorske nacije i njezine samobitnosti. U tom smislu povjerenje treba dati pravim proeuropskim političkim snagama koje su takve u kontinuitetu, a ne onima koje su takve samo deklaratorno.' - kazao je Sokol. 

Podsjetimo doc. dr. sc. Tomislav Sokol u svom govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu nedavno je upozorio da je prostor jugoistočne Europe pod sve većim obavještajnim, medijskim i gospodarskim utjecajem stranih autoritarnih režima zbog čega je pozvao Europsku uniju da u kontekstu politike proširenja razmotri mjere kojima će spriječiti širenje hegemonističkog koncepta 'srpskog sveta' u Crnoj Gori.