×

Treba osnažiti sustave detektiranja patvorenog meda na vanjskim granicama Europske unije

18.03.2022

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) održana je redovita razmjena mišljenja s europskim povjerenikom za gospodarstvo, Paolom Gentilonijem. U razmjeni mišljenja sudjelovao je i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, izvjestitelj europskih pučana za Strategiju 'od polja do stola' u Odboru IMCO. Tom prilikom Sokol se zauzeo za jači angažman Europske komisije kod detektiranja patvorenog meda na vanjskim granicama Europske unije.

'Od kad sam imenovan izvjestiteljem za Strategiju 'od polja do stola' kontinuirano upozoravam i na opasnost od uvoza takvog meda iz trećih država. Med je jedan od proizvoda koji se najčešće patvori, a Europska unija je zbog velike potražnje prisiljena na uvoz meda. Naime, vlastitom proizvodnjom Unija zadovoljava samo 60 posto domaćih potreba. U tom smislu posebno zabrinjava to što su istraživanja pokazala da je čak 20 posto uzorkovanog meda na vanjskim granicama Unije patvoreno. Ni europska pravila o označavanju meda ne idu u prilog našim pčelarima zbog čega sam se izborio da idemo u izmjenu Direktive o medu. Naime, nije dovoljno da na mješavini meda piše samo naznaka da se radi o mješavini meda iz EU i trećih država. Potrošač prilikom kupnje mora znati točno iz koje države dolazi med, a ako se radi o mješavini meda, mora znati i o kojem udjelu meda iz koje države se radi. U tom smislu su izmjene europskog zakonodavstva nužne ako želimo zaštititi domaće proizvođače meda.' - kazao je Sokol.

Podsjetimo, između ostalog, portfelj povjerenika Gentilonija nadležan je i za europski sustav carina i u tom smislu djeluje u polju sprječavanja ulaska krivotvorenih proizvoda iz trećih država na jedinstveno europsko tržište.