×

Poziv na pomoć stradalima od potresa, požara i suša EU sredstvima

06.09.2021

Na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta u Bruxellesu, zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao je u razmjeni mišljenja s Elisom Ferreirom, povjerenicom Europske komisije za koheziju i reforme, u svezi zajedničkog europskog odgovora na prirodne katastrofe.

Ekstremni vremenski uvjeti koji potiču prirodne katastrofe nastavljaju uzrokovati razaranja diljem Europe. Elementarne nepogode poput požara, poplava, potresa i suša u mnogim dijelovima Europske unije otežavaju svakodnevni život te odnose i ljudske živote.

Fond solidarnosti Europske unije omogućuje EU-u pružanje financijske podrške u slučaju velike elementarne nepogode određenoj državi članici ili regiji nakon što se ista dogodi, ali to jednostavno nije dovoljno s obzirom na pojavu sve većeg broja prirodnih katastrofa koje uzrokuju enormne financijske štete – istaknuo je zastupnik Sokol.

Kohezijska politika predstavlja jak instrument kojim se trebaju spriječiti ne samo posljedice prirodnih katastrofa već se kohezijskim sredstvima treba djelovati i preventivno, naročito kroz ulaganja u infrastrukturu u ruralnim područjima – nastavio je zastupnik Sokol.

Hrvatska se nažalost prošle godine suočila s dva razorna potresa u Zagrebu i na području Sisačko-moslavačke županije te se također svake godine, naročito u ljetnim mjesecima, suočava s požarima, ali ne treba zaboraviti niti poplave u posljednjih par godina, kao i prisutnost suša. Zbog toga sam pozvao na dodatne mogućnosti korištenja kohezijskih sredstava za borbu protiv prirodnih katastrofa u Hrvatskoj, naročito za preventivna ulaganja – rekao je zastupnik Sokol.

Kohezijskim sredstvima ne možemo se u potpunosti zaštiti od prirodnih katastrofa, ali se možemo za iste bolje pripremiti. Kohezijskim sredstvima, primjerice, mogu se financirati obnova i zaštita starijih kuća za nadolazeće potrese, može se ulagati u infrastrukturu s ciljem razvijanja boljeg sustava obrana od poplava, ulaganja u različite sustave navodnjavanja za obranu od suša i sl. – naglasio je zastupnik SoKada je riječ o požarima, oni u velikom broju slučaja nastaju na područjima gdje obitava mali broj ljudi i koja se općenito suočavaju s depopulacijom stanovništva te koja nemaju izgrađenu prijeko potrebnu infrastrukturu. Kohezijskim sredstvima nužno je izgraditi osnovnu infrastrukturu u hrvatskim selima i ruralnim područjima te će se time automatski podignuti njihov stupanj razvijenosti – zaključio je zastupnik Sokol.