×

Sokol proglašen najutjecajnijim zastupnikom u području zdravstva u Europskom parlamentu

27.02.2024

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol našao se na prvom mjestu na popisu najutjecajnijih zastupnika u Europskom parlamentu u području zdravstva koji je objavila neovisna istraživačka platforma EU Matrix. Spomenuta platforma svake godine objavljuje "Index utjecaja" kojim se mjeri utjecaj zastupnika Europskog parlamenta na zakonodavstvo EU.

Veoma sam zadovoljan što je moj dosadašnji rad na zdravstvenim temama u Europskom parlamentu ponovno prepoznat. Prvo mjesto na popisu najutjecajnijih zastupnika u području zdravstva predstavlja krunu mog rada kada je riječ o zdravstvenim temama na kraju mandata aktualnog saziva Europskog parlamenta. Od početka mandata borim se za pravedniji i kvalitetniji zdravstveni sustav na razini EU-a u kojem ne postoje građani prvog i drugog reda. Ovo priznanje mi je samo dodatni poticaj u mom radu i nastavljam se zalagati za pacijente te ostajem predan poboljšanju zdravstvene skrbi, kako na EU razini, tako i u Hrvatskoj.

EU Matrix prilikom svog istraživanja uz pomoć algoritma mjeri utjecaj zastupnika u Europskom parlamentu kombinacijom različitih kriterija poput rada na zakonodavnim aktima, formalnim i neformalnim pozicijama unutar Parlamenta, članstva u odborima te mreži koju su zastupnici razvili s različitim dionicima tijekom svog rada.

Kao koordinator EPP-a u Odboru za zdravstvo (SANT) njihova samključna osoba za temu zdravstva te sam zadužen za definiranje i jačanje europskih zdravstvenih politika te praćenje njihove provedbe. Također, trenutno sam izvjestitelj Europskog parlamenta za EU digitalnu zdravstvenu putovnicu i izvjestitelj EPP-a za reformu EU zakonodavstva o lijekovima. Moji glavni prioriteti u području zdravstva su: jednak pristup zdravstvenoj zaštiti na području cijele EU, prekogranična zdravstvena zaštita odnosno lakši pristup liječenju u inozemstvu, zajednička javna nabava da bi se građanima omogućila bolja dostupnost skupih lijekova, te izgradnja sveobuhvatne zdravstvene infrastrukture i smanjenje postojećih nejednakosti.