×

Nesigurne igračke i dalje cirkuliraju na europskom tržištu

10.12.2021

Na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) izglasano je Izvješće o provedbi Direktive o sigurnosti igračaka. Rezultat je to višemjesečnih pregovora koji su se vodili u Europskom parlamentu nakon objave evaluacije Direktive koju je Komisija predstavila koncem prošle godine. Cilj je Izvješća poboljšati postojeća pravila kojima se osigurava visoka razine zaštite djece diljem EU-a. Glasovanju je prisustvovao i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

'Jedan od glavnih problema u vezi s provedbom Direktive o sigurnosti igračaka je velika količina nesigurnih igračaka koje i dalje kruže na unutarnjem tržištu Europske unije, a to je u evaluacijskom izvješću istaknula i Europska komisija. U evidenciji brze dojave opasnih neprehrambenih proizvoda igračke su proizvodi koji su najčešće bili prijavljivani u prošloj godini s čak 27 % svih prijava. Veliki problem predstavljaju i plastični materijali koji sadržavaju prekomjernu količinu kemikalija i koji mogu naštetiti zdravlju djece. Zato nam je potrebna djelotvornija provedba Direktive i snažniji mehanizam nadzora tržišta. Moramo spriječiti da nepošteni trgovci ostvaruju korist od zaobilaženja strogih pravila o sigurnosti i ugrožavaju zdravlje i sigurnost djece stavljanjem nesigurnih igračaka na tržište.' - kazao je Sokol te upozorio da se određene kemijske granične vrijednosti primjenjuju samo na igračke za djecu mlađu od 36 mjeseci i igračke namijenjene stavljanju u usta.

'Države članice već su pozvale na ukidanje dobnog razlikovanja za kemikalije. Po meni nije relevantna dob djeteta jer su kemikalije opasne i u dobi od dva mjeseca kao i s pet godina. Najgore od svega je što se pojavljuju informacije da neki nepošteni proizvođači namjerno pogrešno tvrde da je igračka namijenjena djeci starijoj od 36 mjeseci samo da bi izbjegli poštivanje strožih graničnih vrijednosti kemikalija za djecu mlađu od 36 mjeseci. Zato je važno da Europska komisija što prije detaljno ispita ovakve navode i prakse na tržištu te u skladu s tim predloži izmjene relevantnog zakonodavstva.' - zaključio je Sokol.