×

Kohezijskim sredstvima osigurajmo hrvatskim građanima kvalitetnije liječenje od raka

28.09.2021

Na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) Europskog parlamenta u Bruxellesu, zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao je u razmjeni mišljenja s predstavnicima nacionalnih parlamenata o borbi protiv raka te je iz pozicije izvjestitelja EP-a u Odboru za regionalni razvoj (REGI) ukazao na važnost financiranja putem kohezijskih sredstava.

Na sjednici su se prezentirale najbolje prakse i iskustva s EU razine i razine država članica koja mogu doprinijeti boljoj stopi prevencije raka, podržati izvrsnost u istraživanju, poboljšati postojeće i potaknuti nove tretmane te osigurati jednak pristup skrbi kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

„Zdravstvo općenito spada pod nacionalnu nadležnost država članica, ali Europska unija može i treba riješiti probleme koje države članice same ne mogu. Budući da postoje razlike u pristupu kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti između država članica, moramo koristiti financiranja putem kohezijskih sredstava u osnovnu zdravstvenu infrastrukturu, ali i u zdravstvene radnike, naročito u ruralnim krajevima s ciljem njihova zadržavanja u takvim područjima da bi svi stanovnici imali pravo na pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

„Nejednakost razvijenosti EU u zdravstvenom smislu je činjenica te je stoga potrebno investiranje u zdravstvenu infrastrukturu putem kohezijske politike da bi se doista omogućio jednak pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti svim građanima Europske unije koji zaslužuju pravedniji i kvalitetniji zdravstveni sustav. Hrvatski građani moraju imati jednako kvalitetnu zdravstvenu zaštitu kao i oni iz najrazvijenijih zemalja EU“ – zaključio je zastupnik Sokol.

Podsjetimo, zastupnik Tomislav Sokol se od početka svog mandata u Europskom parlamentu zalaže za podizanje svijesti o važnosti zdravstva te je prepoznat kao jedan od najaktivnijih zastupnika u području zdravstvenih politika. Osim toga, zastupnik Sokol izabran je za izvjestitelja Europskog parlamenta o Izvješću na temu „Kohezijska politika kao instrument smanjenja nejednakosti u zdravstvu i jačanja prekogranične zdravstvene suradnje“ te se u svom radu beskompromisno bori za jednaku kvalitetu liječenja u svim državama članicama Europske unije.