×

Tomislav Sokol: ‘Trebaju nam jasna i transparentna pravila kojima će se urediti djelovanje internetskih platformi na europskom digitalnom tržištu’

27.05.2021

Na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) jučer je održana radionica o paketu o digitalnim uslugama koji uključuje Akt o digitalnim tržištima (DMA) i Akt o digitalnim uslugama (DSA). Oba prijedloga dio su Europske digitalne strategije i predloženi su s ciljem jačanja jedinstvenog tržišta te poticanje inovacija i konkurentnosti europskog internetskog okruženja. Tom prilikom u razmjeni mišljenja sudjelovao je i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

'Kako bi se ostvario puni potencijal europskog digitalnog tržišta, trebaju nam jasna i transparentna pravila kojima će se urediti djelovanje internetskih platformi, a naročito nadzornika pristupa. Sada imamo situaciju da od 10 000 internetskih platformi koje egzistiraju na europskom digitalnom tržištu, njih 7 generira oko 69% ukupnog prihoda u ovom sektoru. To svakako ne doprinosi inovacijama, a ukazuje i na postojanje subjekata s dominantnim utjecajem na tržištu. Pokazalo se da su postojeća pravila tržišnog natjecanja nedostatna za rješavanje ove problematika zbog čega nam je potreban 'ex ante' pravni mehanizam.' - naglasio je Sokol.

'Akt o digitalnim tržištima (DMA) sadrži određene elemente koje je potrebno pravno doraditi kako bi se izbjegla selektivna primjena tih odredaba u konkretnom pravnom slučaju pa očekujem da će ti pravni nedostaci biti otklonjeni tijekom zakonodavnog postupka.' - zaključio je Sokol.

Podsjetimo, Europska komisija koncem godine predložila je Akt o digitalnim tržištima (DMA) i Akt o digitalnim uslugama (DSA), a Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) označen je kao nadležan za oba navedena akta. Dodajmo i to da su akti predloženi u obliku uredbe što znači da će završetkom zakonodavnog postupka biti izravno primjenjivi u državama članicama.