×

Nećemo dozvoliti da zeleni ekstremisti naštete hrvatskim ribarima

27.06.2023

Na Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) odbijeno je zakonodavno izvješće o Uredbi o obnovi prirode koju je Europska komisija predložila polovicom prošle godine. Kao netko tko je aktivan u Odboru ENVI od početka se protivim donošenju ove uredbe koja je u suprotnosti s interesima hrvatskih ribara.

Zadovoljan sam što je Odbor ENVI odbio zakonodavno izvješće o Uredbi o obnovi prirode jer se radi o, po hrvatske ribare, štetnom zakonodavstvu. Od početka smo bili svjesni da će ovaj zakon biti oblikovan prema interesima zelenih ekstremista i zato sam se snažno protivio njegovom donošenju. Naime, pod krinkom zaštite prirode, njime se želi smanjiti područje u kojem je našim ribarima u Jadranskom moru dozvoljeno ribariti. Dodatno zabrinjava i to što se Akcijskim planom za zaštitu i obnovu morskih ekosustava zapravo postupno zabranjuje koćarenje u svim morskim zaštićenim područjima s ciljem da se ono do 2030. na tim područjima u cijelosti zabrani. Dakle, s jedne strane, hrvatskim ribarima želi se smanjiti područje na kojima im je dozvoljeno baviti se ribarstvom, a s druge strane želi se zabraniti koćarenje. U takvim okolnostima to bi značilo da bi se potrošačima na ribarnicama  umjesto svježe ulovljene ribe iz Jadranskog mora nudila ona uvezena iz trećih država. Ribarstvo je dio naše tradicije i mediteranskog načina života, a ribarske vještine generacijama su se prenosile s koljena na koljeno i zato nećemo dozvoliti da zeleni ekstremisti naštete hrvatskim ribarima. 

Podsjetimo, Europska komisija predložila je Uredbu o obnovi prirode želeći zaustaviti gubitak bioraznolikosti međutim ubrzo je ovaj zakonodavni akt postao kamen spoticanja između onih koji žele obraniti ribarsku tradiciju i onih koji je žele ograničiti. Nakon što je Europski parlament odbio zakonodavno izvješće, Europska komisija može doraditi svoj prijedlog zakona.