×

Sokol imenovan izvjestiteljem EP-a za Izvješće o e-upravi, ključan dokument za digitalizaciju javnih usluga

17.03.2022

Nakon što je prošlog tjedna Europski parlament usvojio Sokolovo izvješće na temu „Kohezijska politika kao instrument za smanjenje nejednakosti u zdravstvu i povećanje prekogranične zdravstvene suradnje“, hrvatski zastupnik Tomislav Sokol imenovan je izvjestiteljem Europskog parlamenta za Izvješće o e-upravi. Potvrđeno je to i na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) na kojoj je Sokol sudjelovao u razmjeni mišljenja s izvršnom potpredsjednicom Europske komisije, Margrethe Vestager.

'Zadovoljstvo mi je što ću u narednom razdoblju biti angažiran i na temi digitalizacije javnih usluga. Naime, digitalna i zelena tranzicija prioriteti su ovog institucionalnog saziva Europske komisije i stoga je važno inzistirati na proširenju opsega javnih usluga koje se pružaju digitalno.

Pojava pandemije uzrokovane bolešću COVID-19 prije dvije godine iz temelja je promijenila navike građana. Rad od kuće postao je dijelom svakodnevice, a sveprisutan trend digitalizacije postao je još važniji. Također, povećana je kupovina na internetu, a digitalne javne usluge postale su nezamjenjive. Danas se svijet suočava s geopolitičkim nestabilnostima i hibridne prijetnje našim digitalnim sustavima postale su realnost. U takvom kontekstu, ponosan sam što me je Europski parlament imenovao svojim izvjestiteljem za Izvješće o e-upravi. Ono što moramo osigurati je da svi građani imaju pristup što širem opsegu digitalnih javnih usluga putem širokopojasnog interneta. Također, moramo osigurati da pružanje javnih usluga bude otporno na hibridne prijetnje današnjice i da sve države članice budu zaštićene od napada na digitalnu infrastrukturu koja služi pružanju javnih usluga. O tim sam političkim prioritetima na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) izvijestio i izvršnu potpredsjednicu Europske komisije zaduženu za digitalizaciju, Margarethe Vestager.' - kazao je Sokol.