×

Korak smo bliže postizanju europskog suvereniteta u opskrbi lijekovima

17.09.2020

Zastupnici u Europskom parlamentu izglasali su danas Izvješće o nestašici lijekova. Rezultat je to inicijative koju je među prvima u Europskom parlamentu pokrenuo doc. dr. sc. Tomislav Sokol.Nestašica lijekova dugogodišnji je problem koji se dodatno aktualizirao pojavom pandemije uzrokovane novim tipom koronavirusa. Iako je Europska unija najveći svjetski izvoznik farmaceutskih proizvoda, velik dio aktivnih sastojaka za proizvodnju lijekova uvozi se iz trećih država, uglavnom Kine i Indije. Naime, zastupnici su predložili niz konkretnih mjera s ciljem rješavanja problema nestašice lijekova.

Zastupnici u Europskom parlamentu izglasali su danas Izvješće o nestašici lijekova. Rezultat je to inicijative koju je među prvima u Europskom parlamentu pokrenuo doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Nestašica lijekova dugogodišnji je problem koji se dodatno aktualizirao pojavom pandemije uzrokovane novim tipom koronavirusa. Iako je Europska unija najveći svjetski izvoznik farmaceutskih proizvoda, velik dio aktivnih sastojaka za proizvodnju lijekova uvozi se iz trećih država, uglavnom Kine i Indije.

 

„Pretjerana ovisnost o uvozu aktivnih sastojaka za proizvodnju lijekova rezultat je pogrešnih industrijskih politika. Prije trideset godina uvozilo se samo 20% aktivnih tvari, a danas se uvozi gotovo 80%. Lijekovi za liječenje raka, dijabetesa, upala i poremećaja živčanog sustava čine više od polovine deficitarnih lijekova. Izglasavanjem ovog Izvješća odredili smo jasan smjer u kojem moraju ići politike Europske unije. Sada smo korak bliže postizanju europskog suvereniteta u opskrbi lijekovima“, ističe Sokol.

 

Naime, zastupnici su predložili niz konkretnih mjera s ciljem rješavanja problema nestašice lijekova. Između ostalog i mjere za vraćanje proizvodnje lijekova u Europsku uniju, uspostavu pričuve za lijekove od strateškog značaja, zajedničku nabavu lijekova i poboljšan sustav dojave nestašice lijekova.

 

„Očekujem da će Europska komisija do kraja ove godine objaviti preporuke za buduću farmaceutsku strategiju Europske unije koja će uključiti i naše prijedloge, a detaljna studija o uzrocima nestašice lijekova bit će kvalitetna znanstvena podloga za zakonodavni rad koji je pred nama“ - zaključuje Sokol.