×

Transparentnim djelovanjem potičemo i održavamo povjerenje javnosti u cjepiva te se borimo protiv dezinformacija

16.09.2021

Povodom rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je na temu transparentnosti EU-a u pogledu razvoja, nabave i distribucije cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Zbog izvanrednih okolnosti prouzročenih pandemijom neviđenih razmjera, iznimni napori su uloženi u razvoj i proučavanje cjepiva protiv bolesti COVID-19 da bi se ista odobrila i bila dostupna što prije svim našim građanima.

„Ulaganjem stotina milijuna eura u istraživačke projekte i fleksibilnijim postupcima, Europska unija je koordinirala i financirala zajedničke napore da bi se osigurao brzi pronalazak i primjena cjepiva, što je na kraju i uspjelo“ – rekao je zastupnik Sokol.

Vrijedi podsjetiti da početkom ove godine, pojedini proizvođači cjepiva koji djeluju na području Unije nisu ispunjavali svoje ugovorne obveze u vidu distribucije cjepiva državama članicama te je Europska komisija bila primorana dodatno regulirati izvoz cjepiva.

„Početni problemi u nabavi pokazali su da je nužna transparentnost kao preduvjet za poticanje i održavanje povjerenja javnosti u cjepiva, borbe protiv dezinformacija, ali i za jamčenje legitimnosti odluke o zajedničkoj medicinskoj nabavi cjepiva na razini cijele Unije. Javnost zaslužuje imati što više informacija o ugovorima o nabavi cjepiva financiranih javnim novcem u okviru zakonskih mogućnosti.  U tom kontekstu, posebno pozdravljam činjenicu što je Komisija početkom godine uvela načela reciprociteta i proporcionalnosti u okviru mehanizma transparentnosti i odobravanja izvoza cjepiva te je na taj način znatno poboljšala transparentnost izvoza i zaštitila interese svih država članica kao i njenih građana“ – rekao je zastupnik Sokol.

Komisija i države članice dogovorile su zajednički pristup EU-a osiguravanjem zaliha i olakšavanjem distribucije cjepiva. Sklapanjem ugovora o predviđenoj kupoprodaji s pojedinačnim proizvođačima cjepiva Komisija je zajamčila pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva prema utvrđenom vremenskom rasporedu i po utvrđenoj cijeni.

„Treba pohvaliti napore Komisije da objavi što više informacija, ali u budućim ugovorima treba učiniti iskorak i omogućiti da transparentnost bude još i veća. Nadalje, treba pohvaliti zajednički pristup Unije prilikom nabave cjepiva, kojim se ubrzao proces razvoja, dostupnosti i odobravanja cjepiva te smo zbog boljeg pregovaračkog položaja dobili više cjepiva pod boljim uvjetima i za bolju cijenu. Također, zajedničkom nabavom manjim i gospodarski slabije razvijenim državama članicama omogućen je jednak pristup cjepivu te je EU time poslala poruku da u Europi ne postoje građani prvog i drugog reda“ – naglasio je zastupnik Sokol.

„Europska unija uspješno je položila test - osiguravši jednak pristup cjepivima svim svojim građanima poslana je snažna poruka sigurnosti, zajedništva i povjerenja“ - zaključio je zastupnik Sokol.