×

Kršćani su danas najprogonjenija religija na svijetu

16.01.2020

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je danas na plenarnoj sjednici gdje se u svom obraćanju dotaknuo iznimno osjetljive teme o kojoj se, nažalost, ne posvećuje dovoljno pozornosti. Riječ je o rastućem nasilju zbog vjeroispovijesti i religijske pripadnosti koja treba svačiji individualni i duhovni odabir, a ne povod za nasilje i diskriminaciju bilo koje vrste.

Kršćani | progoni | religija | svijet | Sokol EU

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je danas na plenarnoj sjednici gdje se u svom obraćanju dotaknuo iznimno osjetljive teme o kojoj se, nažalost, ne posvećuje dovoljno pozornosti. Riječ je o rastućem nasilju zbog vjeroispovijesti i religijske pripadnosti koja treba svačiji individualni i duhovni odabir, a ne povod za nasilje i diskriminaciju bilo koje vrste. – Kršćani su danas najprogonjenija religijska zajednica na svijetu. To nije, nažalost, nekakav moj osobni dojam, nego se ta tvrdnja isključivo bazira na činjenicama –  započeo je Sokol svoje izlaganje koji je u nastavku iznio i konkretne brojke kojima je apostrofirao prethodne riječi – U 2018. godini je ubijeno više od 4000 kršćana u svijetu. Ali ne samo to, više od 245 milijuna kršćana u svijetu bilo je žrtva ozbiljnih progona samo zbog svoje vjeroispovijesti –  naglasio je Sokol.

Zastupnik Sokol je istaknuo kako zapadni mediji često ne percipiraju razinu problema koja postoji u određenim zemljama, među kojima u progonu kršćana posebno ističe Nigerija. – U Nigeriji je 2018. godine samo zbog vjere ubijeno 1350 kršćana, od 2015. godine stradalo ih je više od šest tisuća. Ako gledamo razdoblje od zadnjih deset godina, više od 12 tisuća kršćana ubijeno je u Nigeriji, samo zbog toga što su kršćani. Vrijeme je da stvari nazovemo pravim imenom. Ovdje se ne radi primarno o sukobu sjevera i juga, o sukobu između nomada i ratara – ovdje se radi o sustavnom progonu kršćana koji već graniči s genocidom – ustvrdio je Sokol.

Tomislav Sokol je u svom govoru također iskazao nezadovoljstvo zbog izostanka adekvatnog stava Europske unije koja sjedi 'skrštenih ruku', dok val nasilja nad kršćanima uzima puni zamah.
– Europska Unija treba biti jasna u svom stavu oko progona kršćana, kako u Nigeriji, tako i u drugim zemljama. Trebalo bi svakako otvoriti rasprave u ovom parlamentu općenito o progonu kršćana u svijetu te zauzeti jasan i nedvosmislen stav. Bez fige u džepu i bez licemjerja. Ovo je veliki problem o kojem se Europska Unija treba očitovati. Riječ je o stvarnom problemu i stvarnim ljudima čije živote moramo pokušati spasiti –  zaključio je Sokol.