×

Srbija je jako daleko od poštovanja europskih standarda i vrijednosti

16.12.2021

U sklopu rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu na temu prosvjeda za zaštitu okoliša u Srbiji i prisilnog rada u tvornici Linglong, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol naglasio je da se Srbija u posljednje vrijeme suočava s ozbiljnim optužbama za kršenje ljudskih prava.

Posljednjih nekoliko tjedana svjedočimo velikim ekološkim prosvjedima u Srbiji gdje desetine tisuća građana sudjeluju u blokadi cesta te zahtijevaju ukidanje zakona o eksproprijaciji i izmjene zakona o referendumu kako bi se spriječila eksploatacija litija u toj zemlji.

„Mirne prosvjede prati niz incidenata i provokacija, sporadični sukobi, naguravanja i tučnjave koje izazivaju skupine provokatora i pristaša vlasti, uz upadljivo odsustvo uniformirane policije. Očito je da vladajuća Srpska napredna stranka ugrožava politička prava i građanske slobode u Srbiji“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Također, vladajući u Srbiji su pod velikim pritiskom vezano za problem nekoliko stotina radnika iz Vijetnama angažiranih na gradnji kineske tvornice automobilskih guma u toj zemlji.

Postoje ozbiljne indicije da radnici iz Vijetnama rade u nehumanim i nehigijenskim uvjetima, ali i da se u Srbiji nalaze protupravno odnosno da postoje elementi kaznenog djela trgovine ljudima, oko čega je zastupnik Sokol izrazio duboku zabrinutost.

„U širem kontekstu stanja u Srbiji, istaknuo bih činjenicu da pristupni pregovori o ulasku Srbije u EU stagniraju. Dva osnovna razloga za manjak napretka u otvaranju novih poglavlja su stanje demokracije i vladavine prava te sporost reformi. Čak je došlo do nazadovanja u pogledu pitanja koja su ključna za pristupanje EU-u kao što su temeljna ljudska prava, borba s korupcijom, neovisnost medija i razvoj civilnog društva te se ne vide konkretni rezultati i vidljivi napori u tim područjima“ – naglasio je zastupnik Sokol.

„Na taj način, vlast u Srbiji šalje poruku da nije sigurna želi li uopće nastaviti svoj put prema europskim integracijama, a postaje sve jasnije da predsjednik Vučić zapravo nikada istinski nije bio odan europskim idejama i vrijednostima“ – nastavio je zastupnik Sokol.

„Srbija ne može ući u EU dok ne riješi temeljna pitanja vezana uz vladavinu prava, u što spada i procesuiranje ratnih zločina, rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba iz agresije na Hrvatsku te zaštita prava manjina. Njeno vodstvo se jednostavno mora suočiti s ovim problemima, te djelima, a ne riječima, pokazati da je usvojilo europske vrijednosti“ – zaključio je zastupnik Sokol.