×

Sokol: Kohezijska politika jedna je od glavnih i temeljnih investicijskih politika te stup moderne i pravedne Europske unije

13.05.2020

Zastupnik u Europskom Parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je na pripremnom sastanku Odbora za regionalni razvoj (REGI) gdje se raspravljalo o mnogim aktualnim temama, među kojima i kohezijska politika za koju se smatra jednom od glavnih i temeljnih investicijskih politika te stupom moderne i pravedne Europske unije.

Zastupnik u Europskom Parlamentu Tomislav Sokol sudjelovao je na pripremnom sastanku Odbora za regionalni razvoj (REGI). Na sastanku su se dotakle mnogobrojne aktualne teme, među kojima je bila i kohezijska politika za koju se smatra jednom od glavnih i temeljnih investicijskih politika te stupom moderne i pravedne Europske unije.

Kohezijska politika predstavlja vrlo snažan instrument za promicanje i podupiranje skladnog razvoja država članica i regija, a upravo se ona našla pred izazovom uslijed globalne pandemije koronavirusa. Pojedine države članice teže su zahvaćene pandemijom, a štete i gubitci zbrajaju se u milijardama. Jedna od zahvaćenih država članica je i Hrvatska, koja će ovu krizu najviše osjetiti na svom gospodarstvu, a upravo će se uz pomoć instrumenata kohezijske politike negativni učinci pandemije postepeno smanjivati i ublažavati. Mnogobrojne rasprave dovele su javnost u stanje konfuzije gdje se gubi ključan smisao i važnost kohezijske politike - Pozicioniranje kohezijske politike u Hrvatskoj uvijek je bilo prioritetno, ali s velikim brojem rasprava ljudi su počeli miješati „Fond za oporavak i transformaciju“ i kohezijsku politiku. Fond je namijenjen za borbu protiv posljedica koronavirusa, a temelji na izdavanju dugoročnih obveznica za oporavak za koje se jamči proračunom EU-a dok je kohezija temeljna EU politika koja podrazumijeva gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu konvergenciju pojedinih regija što u konačnici vodi do smanjenju razlika u razini razvijenosti između država članica  - jasno je razlučio Sokol.

Pregovori oko novog višegodišnjeg financijskog proračuna također su bili neizostavna tema sastanka. Članovi odbora izlagali su svoja stajališta, a zajednički zaključak bio je kako je nedovoljno toga postignuto s obzirom na gotovo dvije godine intenzivnih pregovora. Novi višegodišnji financijski okvir vrlo je važan za Hrvatsku jer o njegovoj veličini i strukturi ovisi veliki broj potencijalnih investicija i kapitalnih projekata poput Pelješkog mosta. – Od kohezijske politike imamo svakodnevne koristi, to nisu samo puste brojke već su to opipljivi rezultati u obliku vrtića, škola, cesta, raznih infrastrukturnih projekata, poticaja za nezaposlene i mnogi drugi - zaključio je raspravu Sokol.