×

Nakon što smo uveli jedinstveni punjač, sada nam preostaje i borba za pravo na popravak

09.12.2022

Nakon što je Europski parlament izglasao Rezoluciju o pravu na popravak, očekuje se da će uskoro Europska komisija predstaviti zakon kojim će se potrošačima osigurati pravo na popravak proizvoda. Tim povodom u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) održana je i razmjena mišljenja s Europskom komisijom i drugim dionicima, a na sjednici Odbora IMCO, kao jedan od začetnika ove inicijative, sudjelovao je i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

'Potrošači mi se stalno javljaju žaleći se da im se uređaji kvare neposredno nakon isteka jamstava, da na tržištu nisu dostupni zamjenski dijelovi potrebni za popravak i da je popravak, osim što je dugotrajan, nerijetko i skup. Najčešće spominju kvarenje mobitela, perilica za rublje i ostalih kućanskih proizvoda. Osim toga, govore mi da su uređaji koje su koristili njihovi roditelji ili bake i djedovi još u funkciji dok se novi kvare sve brže i brže. To je potvrdila i studija u Njemačkoj koja je pokazala da se broj velikih kućanskih aparata koji su zamijenjeni u prvih pet godina njihovog rada zbog kvara i više nego udvostručio u promatranom razdoblju.

S druge strane, istraživanja su pokazala da bi 77 % građana EU-a radije popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo. S tim u vezi Europski parlament već je usvojio Rezoluciju o pravu na popravak, a sada očekujemo da Europska komisija predloži cjelokupni zakonodavni paket koji će riješiti probleme s popravkom proizvoda, s kojim se građani svakodnevno susreću. Nakon što smo izborili pobjedu za sve europske potrošače uvođenjem jedinstvenog punjača, sada nam preostaje i borba za pravo na popravak. Želimo da potrošači na prodajnom mjestu dobiju informacije o očekivanoj trajnosti i mogućnosti popravka proizvoda kako bi im se omogućilo donošenje informirane odluke o kupnji proizvoda. Uz to, nedopustivo je da proizvodi s ugrađenim kvarovima budu prisutni na tržištu i zato se snažno zalažem za apsolutnu zabranu takve prakse.' - kazao je Sokol.