×

Uvođenjem lokalnog kriterija za epidemiološke mjere produžit ćemo turističku sezonu u Hrvatskoj

17.09.2020

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu usvojen je tekst Rezolucije o koordiniranom djelovanju država članica u suzbijanju pandemije uzrokovane koronavirusom. Posebno intenzivni bili su pregovori oko teksta Rezolucije kojim se poziva na dovršetak Schengenskog područja i priključivanje Republike Hrvatske.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu, usvojen je tekst Rezolucije o koordiniranom djelovanju država članica u suzbijanju pandemije uzrokovane koronavirusom. Države članice, tijekom ljeta, uvele su niz neujednačenih epidemioloških mjera pa su tako uvedena različita pravila o protokolima testiranja, nošenju maski i trajanju karantene. Uz to uvedeni su i različiti formulari koje putnici moraju popunjavati što dodatno fragmentira jedinstveno tržište. Stoga ova Rezolucija ima za cilj harmonizirati niz mjera i osigurati normalno funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača doc. dr. sc. Tomislav Sokol od samog početka sudjelovao je u izradi Rezolucije.

- Posebnu pozornost posvetio sam strateškim interesima Republike Hrvatske. Pregovori oko teksta Rezolucije bili su dugi i kompleksni, ali trud se isplatio jer smo uspjeli postići da se poziv za ujednačavanje mjera odnosi na čitavu Europsku uniju, a ne samo na države koje su dijelom Schengenskog prostora. Također, uvođenje lokalnog kriterija pri označavanju određenog prostora rizičnim za putovanje produžit će turističku sezonu u Hrvatskoj i omogućit će da smještajni kapaciteti ostanu dulje popunjeni, navodi Sokol.

Posebno intenzivni bili su pregovori oko teksta Rezolucije kojim se poziva na dovršetak Schengenskog područja i priključivanje Republike Hrvatske: Morali smo intervenirati amandmanom u konačan tekst Rezolucije kako bismo osigurali da poziv za dovršetak Schengenskog područja ne bude izostavljen iz Rezolucije. Sama činjenica da je naš amandman usvojen s čak 523 glasa jasan je pokazatelj da smo obavili kvalitetan posao, ističe Sokol.