×

Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po računu značajan je iskorak u zaštiti potrošača

22.07.2022

Izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu za novu Direktivu o potrošačkim kreditima, doc. dr. sc. Tomislav Sokol pozdravio je prihvaćanje i najavljeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojim se u suradnji s HNB-om i bankama želi građanima financijski olakšati troškove tog oblika zaduživanja i otplatu "minusa".

'Pozdravljam prihvaćanje i najavljeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po računima jer se njime u bitnome jača zaštita potrošača kao slabije ugovorne strane u pravnom odnosu s bankama. Ovaj Memorandum dolazi samo tjedan dana nakon što je Europski parlament u zakonodavno izvješće o novoj Direktivi o potrošačkim kreditima uvrstio i velikom većinom izglasao moje amandmane vezane uz tzv. ''minuse'' na računima, tj. dopuštena i prešutna prekoračenja. Naime, prijedlog Direktive bio je takav da bi banke bez prethodne najave ili davanja mogućnosti obročne otplate mogle zatražiti povrat tih minusa, što predstavlja pravnu nesigurnost za potrošače i izlaže ih neproporcionalnom riziku. Drugim riječima, ništa ne bi sprječavalo banke da sutra ukinu minuse i zatraže povrat dugovanja s osnove prekoračenja. Zato sam uložio amandmane koji će potrošačima zajamčiti pravnu sigurnost jer banke neće moći tek tako ukinuti prekoračenje već će o tome morati potrošače obavijestiti u razumnom roku te im ponuditi mogućnost obročne otplate. Veseli me što Memorandum o razumijevanju ide upravo u tom smjeru. Dodatno, važno je istaknuti da novim pravilima o potrošačkom kreditiranju zabranjujemo i jednostrano povećanje limita prekoračenja na računima. Takva praksa u nekim slučajevima dovodila je do još većeg zaduženja potrošača koji često nisu ni znali da raspolažu s povećanim limitom zaduženja na računima.' - kazao je Sokol te dodao da je uspio osigurati i to da države, kad su u pitanju prekoračenja na računima, mogu odrediti i druge mehanizme zaštite potrošača što bez njegovih amandmana ne bi bio slučaj, a koliko je to važno, vidimo upravo u slučaju Memoranduma o razumijevanju.

Podsjetimo, prema podacima HNB-a, samo prešutna prekoračenja odobrena su za gotovo 1,8 milijun potrošača, a koristi ih oko njih 840 tisuća.