×

Umjetne inteligencije ne treba se bojati, ali je treba kvalitetno urediti

13.07.2023

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o generativnoj umjetnoj inteligenciji. U plenarnom govoru istaknuo sam da će prvi europski zakon o umjetnoj inteligenciji urediti djelovanje generativne umjetne inteligencije kao što je ChatGPT i to na način da spriječi generiranje nezakonitog sadržaja kršenjem intelektualnog vlasništva te informira korisnika o tome da je sadržaj nastao posredstvom umjetne inteligencije.

Puni potencijal primjene umjetne inteligencije, naročito one generativne još uvijek nije ostvaren. I dok smo svjesni očitih koristi koju uporaba umjetne inteligencije donosi, kao što je bolja regulacija gradskog prometa, preciznije dijagnosticiranje zločudnih bolesti ili pak racionalnije korištenje energetskim resursima, ne smijemo zaboraviti na opasnosti od njezine zlouporabe. Da bismo spriječili mogućnosti manipulacija umjetnom inteligencijom, moramo je kvalitetno regulirati. Zato pozdravljam činjenicu da dovršavamo rad na prvom europskom zakonu o umjetnoj inteligenciji koji će urediti djelovanje generativne umjetne inteligencije kao što je ChatGPT i to na način da spriječi generiranje nezakonitog sadržaja kršenjem intelektualnog vlasništva te informira korisnika o tome da je sadržaj nastao posredstvom umjetne inteligencije.

Opravdano je očekivati da će se u budućnosti generativna umjetna inteligencija sve više koristiti u medicini, kreativnim industrijama ili čak javnoj upravi i toga se ne trebamo bojati. Međutim, moramo inzistirati da u takvim okolnostima građani Europske unije budu zaštićeni od svih rizika koje korištenje umjetne inteligencije sa sobom donosi. Također, moramo osigurati da naši poduzetnici mogu iskoristiti prednosti umjetne inteligencije za stvaranje inovacija i njihovo sigurno testiranje u kontroliranim uvjetima. Istraživanja su pokazala da generativna umjetna inteligencija u idućih deset godina može podići BDP na svjetskoj razini za 7% i to moramo maksimalno iskoristiti. Umjetne inteligencije ne trebamo se bojati, ali je trebamo kvalitetno regulirati. Pri tome, moramo učiniti sve da europski standardi koje sada uspostavljamo postanu i globalni standardi.