×

Pokažimo solidarnost s ukrajinskim narodom i državom na način da izbjeglicama osiguramo sve što im je potrebno

15.03.2022

Na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta u Bruxellesu, zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol pozvao je na hitno rješavanje potreba izbjeglica tijekom rasprave o djelovanju kohezijske politike za izbjeglice u Europi (CARE) u kontekstu rata u Ukrajini.

Komisija je prošli tjedan donijela prijedlog djelovanja kohezijske politike za izbjeglice u Europi (CARE) da bi se državama članicama i regijama omogućilo pružanje hitne potpore ljudima koji bježe od rata u Ukrajini. Prijedlogom CARE omogućuje se potrebna fleksibilnost u provođenju pravila kohezijske politike za razdoblje 2014. – 2020. radi brze preraspodjele dostupnih sredstava za hitnu potporu.

„Uzimajući u obzir hitnost rješavanja migracijskih izazova koji su posljedica rata u Ukrajini, pozdravljam prijedlog Komisije kojim će se ubrzati i olakšati mobilizacija sredstava kohezijske politike za razdoblje 2014. – 2020.“ – rekao je zastupnik Sokol.

„Prijedlogom CARE državama članicama će se pomoći u osiguravanju osnovnih potreba ljudima koji u bijegu od rata dolaze u Uniju. Među njima su pristup uslugama kao što su privremeni smještaj, zdravstvena skrb te opskrba hranom i vodom. Osim toga, države članice mogu iskoristiti ta sredstva za razvoj prilagođenih rješenja za dugoročnu integraciju ukrajinskih izbjeglica ulaganjima u stanovanje, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo, socijalnu uključenost i skrb ili druge socijalne usluge“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Osim toga, Sokol je istaknuo da države članice također mogu 10 milijardi eura iz omotnice inicijative Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja („REACT-EU”) za 2022. koristiti kao potporu projektima za pomoć ljudima koji bježe iz Ukrajine u skladu s općim ciljem oporavka nakon pandemije, i to bez potrebe za izmjenom zakonodavstva.

„Budući da postoji velika mogućnost da će izbjeglice iz Ukrajine ostati dulje vremena na području Unije, nužno je da u europskom proračunu dugoročno predvidimo posebna financijska sredstva za njih. Trenutni prijedlog predstavlja samo kratkoročno rješenje ovog problema“ – naglasio je zastupnik Sokol.

„Od početka krize u Ukrajini 2014. EU i države članice toj su zemlji pomogli s više od milijardu eura humanitarne pomoći i pomoći za oporavak. Ovim prijedlogom, EU dodatno izražava solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom“ – zaključio je zastupnik Sokol.