×

„Smjernice Europske komisije o uključivom jeziku u suprotnosti su s onim što su utemeljitelji Europske unije zamislili“

15.12.2021

Povodom rasprave koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu na temu smjernica Europske komisije o uključivom jeziku, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol istaknuo je da se radi o skandaloznom dokumentu koji vrijeđa zdrav razum i kojim se žele poništiti temeljne kršćanske vrijednosti.

„Dokument sa smjernicama je skandalozan, loše promišljen te naprosto nije u skladu sa standardima i vrijednostima na kojima se temelji Europska unija. Utemeljitelji Unije zasigurno nisu zamišljali takvu Europu, već Europu temeljenu na kršćanskoj kulturi i tradiciji. Trojica velikana koji se smatraju tvorcima ideje europskog ujedinjenja, Adenauer, De Gasperi i Schuman, bili su demokrščani. Uvjeren sam da nisu zamislili ovakvu Europu“ – naglasio je zastupnik Sokol.

Komisija je povukla interne smjernice o uključivoj komunikaciji u kojoj od svojih zaposlenika traži korištenje rodno neutralnih termina i izbjegavanje spominjanja Božića. U svom internom dokumentu Komisija je pozvala svoje zaposlenike da primjerice ne koriste općeniti pojam „božićni praznici“ već samo „praznici“. Isto tako, u dokumentu se sugeriralo da se ne smije pretpostaviti da su svi zaposlenici kršćani, ali i izbjegavanje korištenja pojmova koji se jasno vežu uz određenu religiju i spol.

„Dok se kršćanima u znatnom dijelu islamskog svijeta zabranjuje sloboda vjeroispovijesti i isticanje kršćanskih simbola, dolazimo do nove razine apsurda – u Bruxellesu, srcu Europe, od zaposlenika Komisije se traži izbjegavanje spominjanja Božića, imena Ivan i Marija, da se nikada ne treba pretpostaviti da su svi kršćani ili heteroseksualci ili da se svi identificiraju spolom po rođenju„ – rekao je zastupnik Sokol.

„Očito određenim pojedincima koji su sudjelovali u izradi ovog dokumenta nije poznat podatak da je Europa prvenstveno kršćanski kontinent na kojem živi više od dvije trećine građana koji se identificiraju kao kršćani te su u pokušaju da budu „uključivi“ prema svima, zapravo isključivi prema većini što je nedopustivo“ – nastavio je zastupnik Sokol.

„Svjedočimo teroru i ludilu političke korektnosti. Pojedini europski birokrati nastoje poništiti tradicionalne europske vrijednosti, našu kulturu, običaje i tradiciju. Ne smijemo dopustiti da pod krinkom političke korektnosti zaposlenici europskih institucija ne smiju spomenuti, a kamoli čestitati jedni drugima Božić“ – rekao je zastupnik Sokol.

Želja za ukidanjem muškog i ženskog roda dolazi do paradoksa kada se u dokumentu ističe da je potrebno izbjegavati korištenje izraza poput “vatra je najveće čovjekovo otkriće”, već da je ispravno reći “vatra je najveće otkriće čovječanstva”.

„Ovim potezom, a i onima koji tek dolaze pod izgovoram političke korektnosti, Europska unija otežava opstanak i ugrožava identitet svih kršćana u Europi. Odmicanje od Božića za Europu kakvu danas poznajemo jednostavno znači kraj te se tome trebamo snažno suprostaviti“ – zaključio je zastupnik Sokol.