×

Priključenje schengenskom prostoru u interesu je kako Hrvatske, tako i cijele Europske unije

09.11.2022

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Bruxellesu zastupnici su raspravljali o izvješću kojim se podržava priključenje Republike Hrvatske schengenskom prostoru. Tim povodom govor je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održao i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je istaknuo da je ulazak Hrvatske u Schengen u interesu čitave Europske unije.

'Nepunih deset godina nakon ulaska u Europsku uniju, Hrvatska je na pragu pune europske integracije. Ulazak u schengenski prostor za Hrvatsku i njezine državljane predstavlja ostvarenje strateškog interesa punopravne pripadnosti Europi i Zapadu. Višegodišnji napori koje je hrvatska Vlada uložila rezultirali su ispunjenjem tehničkih kriterija za ulazak u schengenski prostor, što je lani utvrdilo i Vijeće. Time je potvrđeno da Hrvatska na najbolji mogući način štiti najdulju vanjsku granicu Unije od ilegalnih migracija, sukladno europskom i međunarodnom pravu. Oni koji tvrde suprotno, samo obmanjuju javnost zbog vlastitih sitnih politikantskih interesa. Važno je da Europski parlament velikom većinom podrži ulazak Hrvatske u Schengen i zato zahvaljujem izvjestitelju na golemom naporu koji je uložio da bi se to dogodilo. Zaključno, ističem da je priključenje schengenskom prostoru u interesu kako same Hrvatske, tako i cijele Europske unije.' - kazao je Sokol.

Podsjetimo, zastupnici će sutra glasovati o tekstu izvješća kojim Europski parlament podržava priključenje Republike Hrvatske schengenskom prostoru.