×

Slanje nezatraženih kreditnih kartica na kućne adrese više neće biti dozvoljeno, a kazne za prekršitelje bit će velike

20.05.2022

U Europskom parlamentu održan je novi krug političkih pregovora o Prijedlogu Direktive o potrošačkim kreditima u kojima  je kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a sudjelovao doc. dr. sc. Tomislav Sokol. Ovom se Direktivom između ostalog reguliraju i dopuštena i prešutna prekoračenja, tzv. minusi na računima, a cilj je izmjene prilagoditi potrošačko kreditiranje sveprisutnom trendu digitalizacije i u takvim okolnostima ojačati položaj potrošača.

‘Izmjena Direktive o potrošačkim kreditima izrazito je važna za građane jer se njome uređuju financijski proizvodi koje građani svakodnevno koriste. U odnosu na dopuštena i prešutna prekoračenja na računima, sadašnji prijedlog Direktive zapravo bi omogućio bankama da bez prethodne najave ili davanja mogućnosti obročne otplate zatraže povrat tih dugovanja, što predstavlja pravnu nesigurnost za potrošače i izlaže ih neproporcionalnom riziku. Zato sam uložio amandmane koji će potrošačima zajamčiti pravnu sigurnost jer banke neće moći tek tako ukinuti prekoračenje već će o tome morati potrošače obavijestiti u razumnom roku te im ponuditi mogućnost obročne otplate. Veseli me što moji amandmani u pregovorima uživaju podršku većine političkih grupacija.’ - kazao je Sokol te se osvrnuo i na druge političke prioritete.

‘Do sada je praksa bila da su banke nerijetko potrošačima na kućne adrese slale nezatražene kreditne kartice ili da su im jednostrano povećavale limite prekoračenja na računima. Takva praksa u nekim slučajevima dovodila je do još većeg zaduženja potrošača koji često nisu ni znali da raspolažu s povećanim limitom na računima. Zato će se novim zakonom takva praksa uvjetovati izričitim zahtjevom potrošača. Dakle, slanje kreditnih kartica ili povećanje limita prekoračenja bit će dozvoljeno samo uz izričit zahtjev potrošača. S ciljem da osiguram ispravnu provedbu ove Direktive, predložio sam i strože novčane kazne za banke koje se ne bi pridržavale novih pravila. Tako će države članice za kršenje pravila moći izreći kazne u iznosu od najmanje 6 posto godišnjeg prometa kojeg banka ostvaruje.’ - zaključio je Sokol.

Podsjetimo, nakon što je Europska komisija predložila tekst Direktive o potrošačkim kreditima, Europski parlament u postupku je zauzimanja stajališta o ovom, za potrošače izuzetno važnom pravnom aktu. Očekuje se da bi do ljeta Europski parlament trebao biti spreman za glasovanje o zakonodavnom Izvješću na kojem je doc. dr. sc. Sokol angažiran kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a.