×

Pomoću koncepta pametnog sela možemo revitalizirati potresom pogođena područja

04.03.2022

U organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola u Sisku je održana konferencija „Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja“. Sudionicima su se uvodno obratili Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU te doc. dr. sc. Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu.

Zastupnik Sokol je potom imao samostalno izlaganje na temu „Pametna sela iz EU perspektive“ u kojem je ukazao na mnoge mogućnosti koje koncept pametnih sela pruža za revitalizaciju i razvoj ruralnih područja.

„Ruralna područja suočena su s nizom izazova poput demografskog nazadovanja koje dovodi do pada broja radno sposobnog stanovništva, skromnog tržišta rada, depopulacije, nedostatka zdravstvene i obrazovne infrastrukture te nedostatka ostalih usluga. Također, takva područja često karakterizira manjak širokopojasne povezanosti, digitalnih vještina i njihova usvajanja, a upravo digitalne tehnologije imaju sposobnost radikalne transformacije nedostataka s kojima se ruralna područja suočavaju u pogledu udaljenosti i male gustoće naseljenosti, dopuštajući trenutnu virtualnu komunikaciju i pristup e-uslugama“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

„Zbog toga, europskim i nacionalnim sredstvima moramo poboljšati razvoj infrastrukture ruralnih i slabije razvijenih područja da bi promijenili trenutačne negativne pokazatelje regionalne neuravnoteženosti u Hrvatskoj“ – rekao je zastupnik Sokol.

„Iako u zakonodavstvu EU-a ne postoji definicija „pametnog sela“, postoji niz prepoznatljivih obilježja povezanih s konceptom pametnog sela, poput sudjelovanja lokalne zajednice i upotrebe digitalnih alata koji se smatraju ključnim elementima. Pametna sela podrazumijevaju ulaganje u ključnu infrastrukturu, pristup e-uslugama, primjenu kružnog gospodarstva, jačanje ljudskog kapitala te razvoj turizma i kulturnih aktivnosti“ – objasnio je Sokol.

Podsjetimo, pametna sela su direktno povezana s radom zastupnika Sokola u Europskom parlamentu, gdje je član Odbora za regionalni razvoj (REGI), ali i potpredsjednik međuskupine Europskog parlamenta za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA&Smart Villages). 

Inicijativa pametnih sela na EU razini stara je samo nekoliko godina, dok se u Hrvatskoj o toj temi intenzivnije priča u posljednje dvije godine. Zbog toga Sokol nastoji lokalne vlasti i stanovnike ruralnih područja u Hrvatskoj dodatno upoznati s mogućnostima koje koncept pametnog sela nudi, s ciljem ravnomjernog razvitka svih ruralnih područja naše zemlje.

„Ideja pametnih sela razvila se s ciljem drugačijeg pogleda na ulaganja u ruralna područja za razliku od klasične poljoprivrede, s naglaskom na ulaganja u digitalne tehnologije, dostupnost širokopojasnog interneta, razvoj poslovanja, obrazovanja i zdravstva, a to je sve ono što se može financirati sredstvima Europske unije, naročito sredstvima kohezijske politike“ – naglasio je zastupnik Sokol.

Zastupnik Sokol je također predstavio mogućnosti financiranja pametnih sela iz raznih EU fondova poput Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Europskog fonda za regionalni razvoj te Europskog socijalnog fonda plus.

Zastupnik Sokol se isto tako osvrnuo na razorni potres koji je krajem 2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju. „Naravno da je trenutno na području Sisačko-moslavačke županije prioritet obnova, ali trebamo gledati dugoročnu perspektivu ovog područja s ciljem kreiranja poticajnog razvojnog okvira za investicije te društvenu i gospodarsku revitalizaciju. Shodno tome, pozdravljam što je Vlada RH prije nešto više od dva mjeseca predstavila Program društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, vrijedan 15,3 milijardi kuna, a poduzeća na tom području imat će najveće intenzitete potpora u Hrvatskoj u razdoblju do 2029. godine – naglasio je Sokol.

„Pametna sela su ujedno i rješenje za zaustavljanje depopulacije hrvatskog sela, u takvim selima mladi ljudi će ostajati i doseljavati se. Nadam se da ćemo ovom tematikom potaknuti oporavak i dodatni razvoj Sisačko-moslavačke županije, ali i ruralnih područja diljem Hrvatske“ – zaključio je zastupnik Sokol.