×

Tomislav Sokol: Pripremamo revolucionarnu reformu digitalnog tržišta - kazne za nepoštivanje prava potrošača kompanijama će se izricati u milijardama eura

18.12.2020

Na izvanrednoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) održana je razmjena mišljenja s povjerenikom za unutarnje tržište Thierryjem Bretonom o novom digitalnom paketu koji uključuje Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima.

Digitalno tržište | reforma | kazne | prava potrošaća

Razmjena mišljenja u nadležnom odboru Europskog parlamenta uslijedila je samo tri dana nakon što je Europska komisija predstavila prijedlog zakonodavnog paketa koji se smatra najznačajnijom reformom digitalnog sektora u zadnjih dvadeset godina. U razmjeni mišljenja sudjelovao je i zastupnik Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i izvjestitelj europskih pučana za politike tržišnog natjecanja.

Direktiva o elektroničkoj trgovini donesena je prije punih 20 godina i ona više ne odgovara izazovima modernog vremena u području elektroničke trgovine. Kad se donosila Direktiva o elektroničkoj trgovini, aplikacije koje danas koristimo nisu postojale, a najpopularnija internetska sučelja bila su tek u fazi planiranja i razvoja. Kao odgovor na naše Izvješće o digitalnim uslugama i u sklopu Europske digitalne strategije, Europska komisija predstavila je ovaj tjedan zakonodavan prijedlog digitalnog paketa, ističe Sokol.

Zastupnik Sokol pojasnio je detalje zakonodavnog paketa: zakonodavni paket obuhvaća dvije inicijative. Prva se odnosi na jačanje i dovršetak jedinstvenog digitalnog tržišta. U tom smislu, kroz zakonodavni postupak nastojat će se odgovoriti na suvremene digitalne izazove u vidu jačanja odgovornosti digitalnih platformi kako bi se spriječilo širenje lažnih informacija, uredilo ciljano reklamiranje proizvoda i usluga na platformama, ali i reguliralo govor mržnje na internetu. Druga inicijativa odnosi se na činjenicu da su se kroz godine pojavile internetske platforme koje su zauzele snažan monopolski položaj i koje onemogućuju drugim 'igračima' na tržištu da ostvare svoj puni potencijal. Prevladava stajalište da takvi uvjeti na digitalnom tržištu ne doprinose poticanju inovativnosti poduzetnika, a potrošače lišavaju izbora. Na digitalnom tržištu Europske unije sudjeluje preko 10.000 digitalnih platformi, a čak 69% prihoda digitalnih platformi koncentrirano je kod samo sedam subjekata. Dakle, novim regulatornim pristupom koji se temelji na prethodnom učinku zaštitit ćemo naše male i srednje poduzetnike i omogućiti im razvoj poslovanja neovisno o mega-platformama. To će zajamčiti poštenu tržišnu utakmicu.

Podsjetimo, zastupnik Sokol i ranije je upozoravao da se velike digitalne platforme ne pridržavaju pravila tržišnog natjecanja te da unatoč izricanju kazni opetovano krše regulatorna pravila poslovanja na europskom digitalnom tržištu.

Naime, samo u 2019. Komisija je izrekla novčanu kaznu Googleu u iznosu od 1,49 milijardi eura zbog zloupotrebe vladajućeg položaja na tržištu. Europska komisija tako je od 2017. izrekla Googleu novčane kazne zbog kršenja protumonopolskih pravila u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi eura. Prema prijedlogu Europske komisije, novčane kazne koje bi se mogle izricati sistemskim internetskim platformama zbog nepoštivanja novih pravila mogle bi iznositi i do visine od 10 % njihova godišnjeg prometa na svjetskoj razini.