×

Popravak proizvoda treba učiniti cjenovno pristupačnim

12.10.2023

Na današnjoj sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) izglasano je zakonodavno mišljenje o pravu na popravak, inicijativi kojom bi se popravak proizvoda trebao učiniti pristupačnijim i atraktivnijim za potrošače. Nakon što je mišljenje izglasano, Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), koji je nadležan za ovaj zakon, razmotrit će u kojom mjeri će se odredbe iz mišljenja uključiti u glavno zakonodavno izvješće temeljem kojeg će Europski parlament ući u pregovore s Europskom komisijom i državama članicama o konačnom tekstu zakona. Kao član Odbora IMCO, pozdravio sam donošenje mišljenja Odbora ENVI i istaknuo važnost zakonodavne inicijative o pravu na popravak.

'Potrošači se često žale da im se uređaji kvare neposredno nakon isteka jamstava, da na tržištu nisu dostupni zamjenski dijelovi potrebni za popravak i da je popravak, osim što je dugotrajan, nerijetko i skup. Najčešće spominju kvarenje mobitela, perilica za rublje i ostalih kućanskih proizvoda. Zato sam se od početka mandata odlučno zalagao za donošenje novog zakona koji će potrošačima jamčiti pravo na popravak. Naime, istraživanja su pokazala da bi 77 % građana EU-a radije popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo. Drago mi je stoga da je izglasano mišljenje o pravu na popravak. Važno je da rezultat novog zakona bude taj da se popravak proizvoda učini cjenovno pristupačnijim za potrošače. Zato predviđamo i mogućnost uvođenja financijskih poticaja za potrošače kao što su vaučeri za popravak. Također, cilj je novog zakona osigurati dostupnost rezervnih dijelova koji su nužni za popravak tijekom čitavog očekivanog vijeka trajanja proizvoda što do sada nije bio slučaj. Posebno se zalažem za to da se potrošačima za vrijeme trajanja popravka proizvoda u jamstvenom roku mora ponuditi zamjenski proizvod. Naime, kad potrošač primjerice odnese mobitel na popravak u okviru jamstva, proizvođač mu nije dužan dati zamjenski mobitel, što za potrošače predstavlja veliki teret. Zato sam u okviru Odbora IMCO uložio amandmane koji bi to trebali promijeniti.

Očekuje se da bi novi zakon mogao stupiti na snagu 2026., što ovisi ponajprije o dogovoru između Europskog parlamenta i država članica.