×

U Odbor za borbu protiv raka ušao sam da svim oboljelim Hrvatima osiguram pristup najboljoj zdravstvenoj skrbi

23.09.2020

Današnjom konstituirajućom sjednicom započeo je rad Posebnog odbora Europskog parlamenta za borbu protiv raka (BECA). Poseban odbor za borbu protiv raka razmatrat će mjere za jačanje pristupa u svakoj ključnoj fazi bolesti: prevenciji, dijagnozi, liječenju, životu osoba koje su preboljele rak i palijativnoj skrbi. Na sjednici je sudjelovao i zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol (HDZ/EPP) koji je zadovoljan izabranim vodstvom.

Današnjom konstituirajućom sjednicom započeo je rad Posebnog odbora Europskog parlamenta za borbu protiv raka (BECA). Poseban odbor za borbu protiv raka razmatrat će mjere za jačanje pristupa u svakoj ključnoj fazi bolesti: prevenciji, dijagnozi, liječenju, životu osoba koje su preboljele rak i palijativnoj skrbi. Razmatrat će i, primjerice, kako pomoći neprofitnim kliničkim ispitivanjima kako bi se poboljšalo liječenje u područjima koja farmaceutska industrija ne istražuje jer nisu dovoljno profitabilna. Na sjednici je sudjelovao zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol (HDZ/EPP) koji je zadovoljan izabranim vodstvom.

Sokolu je upravo zdravstvo područje u kojem daje izniman profesionalni doprinos, budući da su zdravstvene teme usko povezane uz njegovo područje interesa. - Rak je drugi vodeći uzrok smrtnosti u državama članicama i pogađa ljude iz cijele Europske unije. Gotovo da nema čovjeka na čiji život rak nije utjecao, bilo da ga je osobno pogodio ili da je oboljela njemu bliska osoba, član obitelji ili prijatelj. U idućih 25 godina, rak će se dijagnosticirati kod 100 milijuna Europljana. Stoga je borba protiv raka, svim raspoloživim sredstvima, jedan od prioriteta mog političkog i osobnog angažmana, kaže zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, član Posebnog odbora za borbu protiv raka.

Prevencija, dostupnost kvalitetne zdravstvene skrbi i pravo na dostojanstven život nakon ozdravljenja

Hrvatska je prema statistikama smrtnosti od raka otprilike na razini Europske unije – rak je drugi po redu uzrok smrti nakon kardiovaskularnih bolesti, 25 posto umrlih građana Europske unije i 27 posto umrlih građana Hrvatske umire od raka.

Zastupnik Sokol će se posebno truditi predlagati poboljšanja glede prekogranične zdravstvene skrbi kako bi pacijenti mogli posjetiti liječnike specijaliste koji su najprikladniji za njihovu terapiju, bez nametanja nepotrebnih opterećenja. - Znamo da se rak može prevenirati, da su potrebni dobri programi edukacije o prevenciji, kao i da se obolijevanje od raka može značajno umanjiti uklanjanjem rizičnih čimbenika kao što su pretilost, pušenje, fizička neaktivnost, onečišćenje okoliša i drugi. Zalažem se za to da se programi prevencije, kao i mogućnosti pristupa najboljim metodama liječenja učine jednako dostupnima svim građanima Europske unije, naglašava zastupnik Sokol.

Upravo je Posebni odbor za borbu protiv raka dobio nadležnost da procjenjuje, analizira i preporučuje sve što je potrebno za poduzimanje konkretnih koraka u borbi protiv raka, poticanje usvajanja najnovijih znanstvenih spoznaja o mogućoj prevenciji i liječenju raka, kao i povećanja prava pacijenata u koja spada i pravo na zaborav.

- Živimo u vremenu kad rak ne mora značiti smrtnu presudu i mnogi su slučajevi ljudi koji su preboljeli rak te sada opet uživaju bolju kvalitetu života. Nažalost, u mnogim zemljama često su izloženi diskriminaciji. Recimo, osiguravajuće kuće imaju pravo tražiti od klijenata podatak o tome jesu li preboljeli rak te se koristiti tim podatkom prilikom izračunavanja premija. U nekoliko europskih zemalja ograničen je rok nakon kojeg osobe koje su preboljele rak više ne moraju osiguravateljima i zajmodavcima otkriti svoju povijest bolesti, a ja se zalažem za ujednačavanje prakse na razini cijele Europske unije te uvođenje prava na zaborav svima koji su izliječeni od raka, otkriva zastupnik Sokol jednu od važnijih tema na kojima u Bruxellesu radi na dobrobit hrvatskih građana, a o kojoj se u javnosti malo zna.